Csokoládés lepény
Hozzávalók a tésztához: 14 dkg finomliszt, 14 dkg margarin, 1 tojássárgája, só; a töltelékhez: 3 tojássárgája, 4 tojásfehérje, 17 dkg kristálycukor, 3 dkg kakaópor, 5 dkg dió; a tetejére: porcukor
Elkészítése:
14 deka finomlisztet 14 deka margarinnal, csipetnyi sóval, egy tojássárgával meg annyi hideg vízzel gyúrunk össze, hogy rugalmas tésztát kapjunk, és két órára, de még jobb, ha egy egész éjszakára a hűtőszekrénybe rakjuk. Utána két darabba vágjuk, és a hűtőből csak az egyik darabot vesszük ki, a másikat benthagyjuk. A kivett tésztát akkora téglalappá nyújtjuk, hogy kibélelhessünk vele egy kisebb tepsit.
Három tojássárgát 17 deka kristálycukorral kikeverünk, majd három deka kakaóval meg öt deka darált dióval ízesítjük. Végül négy tojásfehérjéből kemény habot verünk (három a töltelékből, egy a tésztából maradt), és a kakaós tojássárgájával óvatosan, nehogy összetörjön, elkeverjük. A tésztalapra simítjuk, és a hűtőszekrényből ekkor kivett, lappá nyújtott tésztával befedjük. Villával megszúrkáljuk, és a forró sütőbe tolva, öt percig erős, majd takaréklánggal aranysárgára - sosem barnára - sütjük.
A tetejét még melegen porcukorral megszórjuk, és a tepsiben hagyjuk kihűlni. 3 x 3 centis kockákra vágva rakjuk tálra, de óvatosan szeleteljük, mert törik.
|