Ecetes uborka
Hozzávalók: apró szemű uborka, kapor, vasfű, csombor, meggyfalevél, majoranna, 1/2 szál torma, 10 szem feketebors, ecet, cukor, só
Elkészítése:
A szép, apró szemű uborkákat megmossuk. Nagy üveg aljára néhány szál kaprot, vasfüvet, csombort, meggyfalevelet, késhegynyi majorannát, fél szál meghámozott tormát rakunk. Az uborkát - lehetőleg függőlegesen - az üvegbe rakjuk, a tetejére ismét zöldfüvek kerülnek. 10 szem feketeborsot szórunk bele, majd enyhén ecetes-sós-cukros, felforralt és kihűtött vízzel leöntjük, lekötjük. (Ha nem elég jó a tárolóhely, a levet az uborkára forrázzuk, és lekötve másnapig szárazgőzbe rakjuk.)
Ha ősszel a tövön be nem érett kis dinnyét vagy zölden maradt paradicsomot találunk, ne dobjuk ki, hanem ugyanúgy megsavanyíthatjuk, mint az uborkát.
|