Parasztkenyér mikróval
Hozzávalók: 5 dkg friss élesztő, 2 dl tej, 2 ek. olaj, 1 ek. só, 1 ek. cukor, 1 késhegynyi őrölt kömény, 10-12 dkg korpás liszt, 75 dkg sima liszt
Elkészítése:
Kimérjük és előkészítjük a hozzávalókat. Egy tiszta konyharuhát enyhén benedvesítünk. Összekeverjük a korpás lisztet, 50-55 dkg sima lisztet, a sót, a cukrot és a köményt.
Egy tálban elmorzsoljuk az élesztőt. A tejet és 4 dl vizet kézmelegre melegítjük, hozzáadjuk az olajat és beleöntjük a lisztes keverékbe. Az élesztőhöz keverjük, és alaposan összedolgozzuk. Közben fokozatosan hozzádolgozzuk a maradék sima lisztet, amíg a tészta tömör és képlékeny lesz. (A végére a nyújtódeszka megszórásához hagyjunk kb. 3 ek. lisztet.)
A keverőedényt lefedjük a nedves konyharuhával, és a mikróban 2. fokozaton (450 W) 12 percig kelesztjük.
A nyújtódeszkát megszórjuk liszttel, ráborítiuk a megkelt tésztát és addig dolgozzuk, amíg sima és képlékeny lesz.
Egy 26 cm átmérőjű peremes porcelánedényt kibélelünk sütőpapírral. A tésztát az edénybe tesszük, lefedjük nedves konyharuhával, és ugyanolyan fokozaton, mint az előbb, ismét 12 percig kelesztjük.
Közben előmelegítjük a villanysütőt 250 fokra (gázsütő: 5. fokozat). A megkelt cipót meghintjük egy kevés liszttel, és kb. 20 percig sütjük. A cipó így majdnem feleannyi idő alatt készül el, mintha hagyományos módon készítettük volna.
A kenyér lefagyasztása jó tárolási módszer. Felengedni szobahőmérsékleten ajánlott, 1 éjszaka alatt. Ha sürgősebb, rövid időre tegyük a mikróba. Ha szeletelve fagyasztottuk le a kenyeret, kenyérpirítóban is felengedhetjük.
|