FÁNK : Hagyományos lekváros fánk |
Hagyományos lekváros fánk
Hozzávalók kb. 20 darabhoz: 50 dkg liszt, 3 dkg élesztő, 2,5 dl tej, 5 dkg porcukor, 6 tojássárgája, 6 dkg vaj, 1 ek. rum, 1 csipet só, bő olaj a sütéshez; 30 dkg eper- vagy baracklekvár, vaníliás porcukor a tálaláshoz
Elkészítése:
Az élesztőt és egy kiskanál porcukrot keverjük el 1 dl langyos tejben. A lisztet szitáljuk tálba, a közepébe nyomott mélyedésbe öntsük az élesztős tejet, a szélekről egy kevés lisztet keverjünk hozzá, majd letakarva hagyjuk a kétszeresére nőni (kb. 15 perc).
A maradék langyos tejben keverjük el a maradék porcukrot, egy csipet sót és a tojássárgáját, adjuk a liszthez, dolgozzuk össze. 2-3 részletben dagasszuk bele a margarint, a rumot, és konyharuhával letakarva, meleg helyen kelesszük a kétszeresére (kb. 30 perc).
Lisztezett munkalapon gyúrjuk át a tésztát, lapítsuk el, és 6-8 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval szúrjuk ki. Letakarva ismét kelesszük a kétszeresére. A tésztakorongok közepét hüvelykujjal nyomjuk be.
A nem túl forró olajban (fritőzben 160 C°-fokon) 4-5 percig fedő alatt, majd megfordítva, fedő nélkül süssük aranybarnára. Szedjük papírkendőre, hagyjuk kicsit hűlni.
A lekvárt kanalazzuk hegyes végű nyomózsákba, és a fánkok oldalán beszúrva nyomjunk keveset mindegyik közepébe. Porcukorral megszórva, a maradék lekvárral azonnal tálaljuk.
Elkészítési idő: 1 óra 45 perc
Egy darab: 179 kcal
|