Málnalekvár és málnaszörp
Hozzávalók: málna, cukor
Elkészítése:
Az érett málnaszemeket cukorral rétegezve befőzőlábasba rakjuk, a gyümölccsel egyenlő súlyú cukrot véve hozzá. Lefödjük, és egy egész napig állni hagyjuk, időnként megkeverjük.
Másnap az egészet leszűrjük, a gyümölcsöt megmérjük, és kilónként 30 deka cukrot adunk hozzá. Kevergetve kb. tíz percig forraljuk, majd üvegekbe töltve, lekötve szárazgőzbe rakjuk.
A szűrés nyomán kapott gyümölcsléből málnaszörpöt készíthetünk:
Málnaszörp
A levet űrmértékkel megmérjük, és minden literhez három deci vizet öntünk. A tűzre téve kb. 10 percig főzzük, majd üvegekbe töltve bedugaszoljuk. Szárazgőzben hagyjuk kihűlni.
|