Farsangi fánk
Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg liszt, 3 dkg élesztő, tej, 4 tojás, 10 dkg margarin, 10 dkg cukor, 1 cs. vaníliás cukor, olaj, baracklekvár
Elkészítése:
Az élesztőt cukorral édesített tejben megfuttatjuk. Összedolgozzuk a liszttel, a langyos margarinnal, a tojások sárgájával, a cukorral, a vaníliás cukorral és annyi langyos tejjel, hogy közepes keménységű tésztát kapjunk. Langyos helyen duplájára kelesztjük, majd lisztezett deszkán ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, fánkszaggatóval kiszúrjuk és ujjunkkal benyomjuk a közepüket. Letakarva még 10 percig kelesztjük, majd bő, forró olajban egyik oldalukat fedő alatt, kis lángon, másikat fedő nélkül, nagy lángon sütjük, így szalagos lesz a fánk.
Papírtörlőre szedve lecsöpögtetjük, és vaníliás porcukorral meghintve, baracklekvárral tálaljuk.
|