Bakonyi vadas marha
Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg fehérpecsenye, 10 dkg füstölt szalonna, 10 dkg gomba, 2 nagyobb sárgarépa, 1 nagyobb petrezselyemgyökér, 1 kisebb zeller, 1 közepes vöröshagyma, 1 citrom, 1 csomó petrezselyemzöld, 1 teáskanál paradicsompüré, 4 evőkanál olaj, 2 evőkanál liszt, 2 dl tejföl, 2 evőkanál cukor, 1 evőkanál mustár, 1 db babérlevél, őrölt feketebors, só
Elkészítése:
A fehérpecsenyét vékony szalonnacsíkokkal megtűzdeljük, borssal, sóval bedörzsöljük, és felhevített olajban erősen körülsütjük, majd az olajbók kivéve félretesszük.
A visszamaradt olajban cukrot karamellizálunk, rátesszük a vékony szeletekre vágott zöldséget, hagymát és megfuttatjuk. Beletesszük a marhahúst, kevés vízzel felöntjük, babérlevelet, mustárt, cukrot adunk hozzá és készre pároljuk.
Mikor a hús megpuhult, a párolólevét lisztből és tejfölből készült habarással sűrítjük, citromlével ízesítjük és áttörjük. Hozzáadjuk a külön megpárolt, cikkekre vágott gombát, és pár pillanat alatt összeforraljuk.
Tálaláskor a pikáns gombás mártást a felszeletelt párolt marhahúsra halmozzuk, és zsemlegombóccal körítjük. Tejföllel és petrezselyemzölddel díszítjük.
|