Görög bableves
Hozzávalók 4 személyre: 1 bögre szárazbab, 8 dl víz, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 db sárgarépa, 1 db zeller, 0,5 dl olívaolaj, 1 dl paradicsompüré, ízlés szerint petrezselyem
Elkészítése:
Mossuk meg jól babot és áztassuk be 2 órára forró vízbe. Ezután olajban pároljuk meg az összevágott hagymát, az összenyomott fokhagymát, a vékony csíkokra vágott répát és a lereszelt vagy apróra vágott zellert. Adjuk hozzá a paradicsomot, sózzuk, borsozzuk. Fedjük le és lassan forraljuk 10 percig.
Keverjük hozzá a babot és az áztató vizet, fedjük le és lassú tűzön főzzük kb. 2 órán át. Ezután tegyük bele az összevágott petrezselymet, sózzuk, és addig főzzük, míg a bab meg nem puhul. Tálalás előtt meghintjük petrezselyemmel.
Mint minden bableves, ez is másnap az igazi, addigra jól összeérnek az ízek.
|