ŐZ, SZARVAS : Őzgerinc burgonyafánkkal és áfonyalekvárral (Stohl András, Vacsoracsata) |
Őzgerinc burgonyafánkkal és áfonyalekvárral (Stohl András, Vacsoracsata)
Hozzávalók: őzgerinc, só, szalonna, áfonyalekvár, citrom
Elkészítési mód:
Az őzgerincet egy tepsibe tesszük, amit előtte szalonnával kibéleltünk és citromkarikákat teszünk a husira. Kb. 2 órán keresztül sütjük a sütőben, kb. 200 C fokon. Burgonyafánkkal és áfonyalekvárral tálaljuk.
Hozzávalók: Burgonyafánk: 20 dkg burgonya, 12 dkg liszt, 1 tojássárgája, 2 dkg élesztő, 3 evőkanál tej, 3 dkg vaj, só, olaj
Elkészítési mód:
A burgonyát meghámozzuk, kockára vágjuk és sós vízben megfőzzük. Leszűrjük, burgonyanyomóval összetörjük.
Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet összegyúrjuk a tojással, a puha vajjal és az élesztős folyadékkal. Végül összedolgozzuk a főtt burgonyával és a sóval. Letakarva, meleg helyen 1 órán át kelesztjük.
A tésztát lisztezett deszkára helyezzük, 2 cm vastagra kinyújtjuk, majd pogácsaszaggatóval körülbelül 3 cm-es átmérőjű korongokat szaggatunk belőle. A tésztát bő, forró olajban kisütjük, de egyszerre csak néhány darabot teszünk a serpenyőbe, mert sülés közben a fánkok megnőnek. Itatósra szedjük, a felesleges zsiradékot lecsöpögtetjük. Köretként kínáljuk.
|