Párolt őzcomb
Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg őzcomb, 5 dkg füstölt szalonna + a tűzdeléshez, 5 dkg zsír, 10 dkg vegyes zöldség, 1/2 fej vöröshagyma, 2 fej gomba, 2 db babérlevél, 1/2 doboz paradicsompüré, 1 dl vörösbor, 3 cl konyak, citromlé, só
Elkészítése:
A már előzőleg bepácolt (lsd. lenn) 80 dkg őzcombot szalonnával megtűzdeljük és megsózzuk.
Egy serpenyőben 5 dkg füstölt szalonnacsíkot kiolvasztunk, hozzáadunk 5 dkg zsírt, majd a húst elősütjük, utána kivesszük és félretesszük.
Zsírjában megpirítunk 10 dkg karikára vágott vegyes zöldséget, fél fej reszelt vöröshagymát, 2 fej szeletekre vágott gombát és 2 db babérlevelet. Néhány percig pirítjuk, majd felengedjük fél doboz paradicsompürével, fél dl vízzel és 1 dl vörösborral.
Visszahelyezzük a húst, befedjük a serpenyőt, és előmelegített sütőben, időnként saját levével locsolgatva, puhára pároljuk.
Tálalás előtt a mártást 3 cl konyakkal és néhány csepp citromlével átforraljuk. A húsokat felszeleteljük, és a mártással meglocsolva, burgonyaropogóssal körítve tálaljuk.
Külön kis tányéron áfonyát adhatunk mellé.
* A páclét a következőképpen készítjük: Annyi vízhez, amennyi a húst ellepi, hozzáadunk 1 db nagyobb, karikára vágott sárgarépát, fehérrépát, egy kisebb fej szintén karikára vágott tisztított vöröshagymát, 3 babérlevelet, 10 szem egész borsot, 1 db citrom megmosott héját, sót és annyi ecetet, hogy a páclé kellemesen pikáns ízű legyen. Átforraljuk és a húsra öntjük, amit rögtön megforgatunk benne. Ezután is naponta kétszer forgassuk meg, vigyázva arra, hogy a lé a húst mindig ellepje!
|