ELŐÉTEL : Tarator / Albán joghurtos uborkasaláta pogácsával (Delhusa Gjon, Vacsoracsata) |
Tarator / Albán joghurtos uborkasaláta pogácsával (Delhusa Gjon, Vacsoracsata)
Hozzávalók: Saláta: 4 db kígyóuborka, 5 gerezd fokhagyma, 2 doboz tejföl, 2 doboz joghurt, őrölt bors, só, olaj, pirospaprika. Pogácsa: 3/4 kg liszt, 1 kanál só, 1 csomag sütőpor, 1/2 bögre olaj, 2 db tojás
Elkészítési mód:
Saláta:
Hámozzuk meg és reszeljük le a kígyóuborkát. Ezután tisztítsuk meg a fokhagymát és adjuk hozzá a lereszelt uborkát. Jól dolgozzuk össze, majd öntsük hozzá a tejfölt és a joghurtot. Ízlés szerint sózzuk meg és öntsünk a tetejére egy kevés olajat, majd végezetül szórjuk meg pirospaprikával. (Ehhez együk a pogácsát.)
Pogácsa:
Egy nagy tálba öntsünk lisztet, sót és sütőport. Ezt keverjük össze és a közepébe készítsünk egy lyukat, amibe öntsük bele az olajat, az egy egész tojást és az egy darab tojás sárgáját. A megmaradt tojás fehérjét tegyük egy bögrébe és rakjuk be a hűtőbe. Gyúrjuk össze és lassan öntsük hozzá a fél liter szénsavas ásványvizet, majd gyúrjuk tovább.
A gyúródeszkát hintsük meg liszttel és gyúrjuk tovább a tésztát. Egy kör alakú tepsit kenjünk ki margarinnal és tegyük bele a tésztát. Szúrjunk rá lyukat egy villával. Ezután 200 fokon süssük egy óráig. Ha kész, vegyük ki és kenjük meg a tetejét a maradék tojásfehérjével.
|