LEVESEK : Újházi tyúkhúsleves (Kerényi Miklós Gábor, Hal a tortán) |
Újházi tyúkhúsleves (Kerényi Miklós Gábor, Hal a tortán)
Hozzávalók: 1 szép hízott tyúk (kb. 2 kg), 5 db sárgarépa, 2 db petrezselyemgyökér, 1 fej zeller, 8 dkg csiperkegomba, 2 közepes vöröshagyma, 1 fél fej karfiol, 10 dkg kelbimbó, 10 dkg friss zöldborsó, 1 db zöldpaprika, 2 szem paradicsom, 1 csokor petrezselyem zöldje, 10-15 szem egész bors, só
Elkészítés:
A megtisztított tyúkot kívül-belül alaposan átmossuk, majd 2 liter hideg vízben (fedő nélkül) feltesszük főni. A tetején keletkező habot szűrőkanállal leszedjük, majd ha felforrt kisebbre állítjuk a hőfokot, és gyöngyöző vízben főzzük tovább.
Fél órai főzés után beletesszük a megtisztított, de egészben hagyott sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zellert, a karfiolt, paradicsomot, paprikát, és lassú tűzön, félig lefedve tovább főzzük.
A maradék zöldséget külön lábosban egy kevés sós vízben, vagy csontlében megfőzzük.
Ha a zöldség és a tyúk is megfőtt, kiemeljük a levesből, és hűlni hagyjuk. A tyúkot kicsontozzuk, bőrét eltávolítjuk, és a húst vékony csíkokra vágjuk. A levesben főtt zöldséget vágódeszkára rakjuk, és szintén vékony metéltre vágjuk.
|