Töpörtyűs pogácsa
Hozzávalók: 70 dkg rétesliszt, 30dkg tepertő, 5 dkg sertészsír, 2 dkg élesztő, 2 db tojássárgája, 1 dl száraz fehérbor, 1,5 dl tej, őrölt bors, só
Elkészítése:
A tepertőt ledaráljuk, és a zsírral, sóval, őrölt borssal és kevés liszttel összedolgozva hűtőbe tesszük felhasználásig.
A tejet meglangyosítjuk, elkeverünk benne kb. 2 deka lisztet, belemorzsoljuk az élesztőt, megkelesztjük.
A megmaradt lisztből, - ha a kovász duplájára növekedett - a tojássárgájával, a borral és sóval közepes keménységű tésztát gyúrunk. Kelesztjük, a kinyújtott tésztát megszórjuk a töpörtyűs masszával. Aztán fentről lehajtuk a tésztát (felezzük), majd balról jobbra újra hajtuk. Pihentetjük kb.20 percet, aztán megint nyújtuk... stb. Összesen négyszer. Természetesen a hajtogatások között a tésztát hűtőben pihentetjük.
Az utolsó pihentetés után 2,5 cm vastagra nyújtjuk, tetejét 2 mm mélyen bevagdossuk, 5-6 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, kézzel megsodorjuk (formázzuk), tetejét megkenjük a felvert tojással, sütőlemezre tesszük, utókelesztjük. Forró sütőben aranysárgára sütjük.
Lehetőleg forrón rakjuk tálra, és szolgáljuk fel egy korsó hideg sör kíséretében.
|