Mustáros rakott krumpli
Hozzávalók: 1 kg krumpli, 4 főtt tojás, 2 dl tejföl, prézli, 20 dkg füstölt kolbász, 1 krinolin (szafaládé), só, bors; a mustáros besamel mártáshoz: 2,5 dkg vaj/margarin, 2 ek. liszt, 5 dl tej, só, bors, reszelt szerecsendió, 2 kk. mustár
Elkészítése:
A krumplit héjában megfőzzük, meghámozzuk, és karikákra vágjuk. Ugyanígy fölkarikázzuk a főtt tojást, a kolbászt és a krinolint is.
A besamel mártáshoz a felhevített vajon megpezsegtetjük a lisztet és felöntjük a tejjel. Sűrűre főzzük, majd sóval, borssal, szerecsendióval és a mustárral ízesítjük.
Egy kivajazott, prézlivel meghintett tűzálló tálba rétegezzük a hozzávalókat: krumpli, tojás, kolbászszeletek és krinolin, megsózzuk és borsozzuk, majd leöntjük a mustáros-besamellel. Ezt addig folytatjuk, míg a hozzávalók elfogynak, de a tetejére krumpli kerüljön. A tetejét megkenjük tejföllel, majd 180 fokra előmelegített sütőben 40-50 perc alatt megsütjük.
|