Krumplis lepény
Hozzávalók (1 tepsihez) a kelt tésztához: 50 dkg liszt, 2-3 dkg élesztő, 1-2 tojás, kevés zsír, 2 dl tej, kevés cukor; a töltelékhez: 60 dkg burgonya, 1 dl tejföl, 10 dkg cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 2 tojás; a kenéshez: dl tejföl, 1 tojássárgája
Elkészítése:
A szokásos módon kelt tésztát készítünk, melyet a tepsi aljára fektetünk.
A töltelékhez megfőzzük, majd megtisztítjuk a burgonyát. Krumplinyomón áttörjük. Összekeverjük a tejföllel, a cukorral,, a vaníliás cukorral és a tojással. (Ne legyen túl lágy, mert eláztatja a tésztát!) A masszát a kelt tésztára simítjuk. Tetejét megkenjük a tejfölből és tojássárgájából készült keverékkel.
Előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük.
Hagyományos palóc étel.
|