Zöldbableves erdélyiesen
Hozzávalók: 40 dkg sárga hüvelyű zsenge zöldbab, 4 db kemény paradicsom, 3 evőkanál olaj, 2 dl tejföl, 4 gerezd fokhagyma, 1 csokor kapor, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 púpozott evőkanál liszt, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, 1 marhahúsleves-kocka, csipetnyi cukor, ízlés szerint só
Elkészítés:
A zöldbabot letisztítjuk, megmossuk, és kézzel darabokra tördeljük.
Leveses fazékba öntjük az olajat, rászórjuk a lisztet, és világos zsemleszínűre pirítjuk. Közben folyamatosan kevergetjük. Ezután a tűzről lehúzzuk, és belekeverjük a pirospaprikát. Azonnal ráöntünk 2 dl hideg vizet, és simára keverjük. Ha már nem csomós, beletesszük a zöldbabot, és még ráöntünk 1 liternyi vizet. (Ha a rántás mégis csomós lett, finom szűrőn át kell szűrni.) A tűzre visszatesszük a fazekat, belerakjuk a húsleveskockát, és a levest fedetlenül felforraljuk. Közben néhányszor meg is keverjük. A forrástól számított 20 percig kis lángon főzzük, ügyelve arra, nehogy kifusson.
Ha a zöldbab megpuhult, akkor a levesbe tesszük a megmosott és nagyon kis kockákra aprított paradicsomot meg a tisztított, zúzott fokhagymát.
A levesből kiveszünk egy decinyit, és simára keverjük a tejföllel, majd beleöntjük a forrásban lévő ételbe. Egy pillanatra ismét felforraljuk. Csipetnyi cukorral és sóval ízesítjük. Végül meghintjük a nagyon apróra vágott kaporral, petrezselyemmel, és lehúzzuk a tűzről.
|