Rajnai fűszeres koszorú
Hozzávalók: 50 dkg finomliszt, 2,5 dkg élesztő, 4 csapott ek. cukor vagy 16 csepp mesterséges édesítőszer, 1 mk. só, fél citrom reszelt héja, 12,5 dkg vaj vagy margarin, 1 tojás, 1,25 dl tej; a töltelékhez: 5 dkg mák (nem darált) 1,25 dl rum, 10 dkg mazsola, 10 dkg aszalt füge, diónyi friss gyömbér, 20 dkg őrölt mandula, 10 dkg barna cukor, 1/2-1/2 kk. őrölt fahéj és őrölt szegfűszeg, 1,25 dl tejszín; a nyújtáshoz: liszt; a lekenéshez: 1 tojássárgája, 3 ek. tej; a tetejére: 5 dkg vágott mandula, 5 dkg cukrozott narancshéj (aszalt sárgabarack is lehet); porcukor, 3-4 kk. azonnal oldódó kávé
Elkészítése:
A lisztet gyúródeszkára szitáljuk, közepét kimélyítjük. Ide morzsoljuk az élesztőt, amire rászórjuk a cukrot - vagy belecsepegtetjük az édesítőszert - a sót és a citromhéjat. Belecsurgatjuk az olvasztott vajat, beleöntjük a kissé felvert tojást, majd a langyos tejet apránként hozzáöntve 6-8 perc alatt rugalmas tésztává dagasztjuk. Akkor jó, ha elválik a deszkától. Cipóvá formáljuk, egy kevés liszttel behintjük, letakarva langyos helyen kb. 40 perc alatt duplájára kelesztjük.
Ezalatt a töltelékhez a mákot egy serpenyőben 5-6 percig pirítjuk, amíg pattogni nem kezd, majd kihűtjük.
A rumot meglangyosítjuk, a megmosott, lecsöpögtetett mazsolára öntjük, a megmosott fügét félcentis kockákra vágjuk, és belekeverjük.
A gyömbért megtisztítjuk, finomra reszeljük, majd a mandulával, a cukorral, a fahéjjal, a szegfűszeggel, a tejszínnel, a rumos gyümölcsökkel és a mákkal összekeverjük.
A tésztát egy kb. 50x30 centis lappá nyújtjuk, a tölteléket egyenletesen rákenjük úgy, hogy körben ujjnyi szélesen üresen maradjon. Ezt a részt megkenjük a tojássárgájával elkevert tejjel.
Felhengergetjük, akár a piskótatekercset szokás, azután sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük. Koszorú formájúra meghajlítjuk, és ahol a tészta összeér, jól egymáshoz nyomkodjuk.
Körben, 4-5 helyen végig bevágjuk, a tejes tojássárgájával lekenjük. 10-15 percig pihentetjük, végül közepesen forró, 180 C-os sütőben kb. 35 percig sütjük.
Ezalatt a tetejére való mandulát szárazon, serpenyőben pár percig pirítjuk.
A cukrozott narancshéjat apróra vágjuk.
Az ízlés szerinti porcukrot és a kávét 3 evőkanál vízben elkeverjük.
A kész tésztát rácsra fektetjük, még melegen a cukros kávéval megkenjük, végül meghintjük a mandulával meg a narancshéjjal.
|