Karamelles körtés pite
Hozzávalók (kb. 20 szelethez): 2,5 dl langyos tej, 8 dkg cukor, 4 dkg élesztő, 50 dkg liszt, 7,5 dkg vaj, 1 citrom reszelt héja, 1,5 kg érett körte; a diós öntethez: 4 dkg vaj, 12,5 dkg cukor, 7,5 dkg darált dió, 4 ek. rum
Elkészítése:
A tejet összekeverjük 2 teáskanál cukorral és az élesztővel, majd 15 percig állni hagyjuk.
Összekeverjük a lisztet, a vajat, a maradék cukrot, egy csipet sót, a reszelt citromhéjat és az élesztős tejet. Fényesre-hólyagosra verjük, letakarjuk, és meleg helyen kb. 30 percig kelesztjük.
A körtéket meghámozzuk, magházát kivágjuk és a húsát vékony szeletekre vágjuk.
A tésztát még egyszer átkeverjük és egy kivajazott tepsibe tesszük. Befedjük a körtével és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük.
A diós öntethez felmelegítjük a vajat, hozzadjuk a cukrot, és kevergetve megbarnítjuk. Belekeverjük a diót, levesszük a tűzről, és beleöntjük a rumot.
A kész, meleg sütemény tetejére öntjük.
|