Bejgli
Hozzávalók: 1 dl tej, 5 dkg cukor, 50 dkg liszt, 1 csomag élesztő, 15-20 dkg vaj vagy sütőmargarin, 2 db tojás, 1 csomag vaníliás cukor, csipetnyi só; Töltelék: 20-25 dkg dió vagy mák, 1-1,5 dl tej, 1 csomag vaníliás cukor, 3-3 evőkanál méz vagy cukor, reszelt citromhéj, mazsola
A töltelékhez a tejet felforraljuk, beleszórjuk a diót vagy mákot, 2-3 percig főzzük, majd belekeverjük az ízesítő anyagokat.
A tésztához langyos tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet, a tojásokat, a margarint és a maradék cukrot összedolgozzuk az élesztővel. Kb. fél órát pihentetjük, majd lisztezett gyúródeszkán 3-4 db téglalappá nyújtjuk.
Megkenjük diós vagy mákos töltelékkel. Feltekerjük, a végeket benyomkodjuk, majd tepsire helyezzük és megkenjük tojássárgával. Előmelegített közepes hőmérsékletű sütőben megsütjük.
|