EGYÉB : Téli padlizsánpástétom |
Téli padlizsánpástétom
Hozzávalók: 7 dl olaj, 3 kg padlizsán, 2 kg vöröshagyma, 1 kg paradicsom, 1 kg fehérrépa, 1 kg sárgarépa, 50 dkg zellergumó, 2 kg paradicsompaprika, 2 kg paprika, 25 dkg fokhagyma, só, fűszerek ízlés szerint
A hagymát apróra vágva (esetleg ledarálva) kis vízzel olajon párold meg.
A padlizsán felét vaslemezen süsd meg, mint a pirítós kenyeret, a másik felét pedig sütőben süsd meg (hogy biztosan megpuhuljon, körülbelül 40 percre lesz szükség). Pirítás, illetve sütés után húzd le a héját, és darláld le.
A paradicsomot, a paprikát és a fokhagymát szintén darláld le. A többi zöldséget sós vízben főzd puhára, majd ezeket is daráld le.
Az így kapott püréket tedd rá a párolt hagymára, fűszerezd, és gyakran kevergetve főzd meg.
A főtt padlizsánkrémet tedd forrón tiszta, fertőtlenített üvegbe, celofánnal fedd be. Hints rá kis tartósítószert, majd kerüljön rá újabb réteg celofán vagy zárófedél! Két napig tartsd száraz dunsztban.
|