Sonkás rántott palacsinta
Hozzávalók a palacsintához: 15 dkg liszt, 3 tojás, 2 dl tej, só, buborékos ásványvíz, 2 ek. olaj; továbbá: 20 dkg füstölt, főtt sonka, 5 dkg vaj/margarin, só, bors, szerecsendió, 14 dkg liszt, 2 dl tej, 5 tojás, 1 csokor petrezselyem, 20 dkg prézli; a sütéshez: olaj
Elkészítése:
A palacsintához simára keverjük a lisztet a tojásokkal, a tejjel, 1 csipet sóval és annyi ásványvízzel, hogy folyós tésztát kapjunk. Belekeverjük az olajat, lefedve fél órát pihentetjük, aztán 8 palacsintát sütünk belőle.
A töltelékhez az apróra felkockázott sonkát megpirítjuk a forró vajban. Sóval, borssal, csipetnyi szerecsendióval ízesítjük, meghintjük 4 deka liszttel, felöntjük a tejjel, és folyamatosan keverve addig főzzük, amíg a massza elválik az edény falától. Lehúzzuk a tűzről, gyors mozdulatokkal elkeverünk benne egyenként 2 tojást, végül a finomra vágott petrezselymet.
Arányosan elosztva a palacsinták közepére halmozzuk a tölteléket, két oldalukat behajtjuk, szorosan feltekerjük, aztán a maradék lisztbe, felvert tojásba és a prézlibe forgatjuk. Forró, bő olajban aranybarnára sütjük, papírkendőre szedve felitatjuk róluk az olajat.
Párolt rizzsel és tartármártással tálaljuk.
|