Túrótorta
Hozzávalók: Tészta: 16 dkg liszt, 12 dkg margarin, 4 dkg porcukor, 2 tojássárgája. Töltelék: 50 dkg tehéntúró, 10-15 dkg porcukor, 2-3 vaníliás cukor, 12 dkg margarin, 4 tojássárgája, 5 teáskanál zselatin, 3-4 dl tej, 10 dkg mazsola, cukrozott narancshéj, egyéb cukrozott gyümölcsök apróra vágva tetszés szerinti mennyiségben (kb. 10-15 dkg)
Elkészítése:
A tésztához simára összegyúrjuk a hozzávalókat és kivajazott, kilisztezett kapcsos tortasütő aljára szétterítve megsütjük.
A kész tésztát kihűtjük, erre kerül a töltelék. Ehhez a margarint a cukorral simára keverjük, majd sorban hozzáadjuk a tojássárgákat és az apróra széttört túrót. A jó simára kevert masszához adjuk a mazsolát és a cukrozott gyümölcsöt.
Ha már a tészta kihűlt, kb. másfél dl tejben feloldjuk a zselatint. A maradék tejet forrásig melegítjük. Hozzáöntjük a forró tejet a zselatinoshoz, elkeverjük és a korábban összekevert töltelékhez adjuk. Jól összedolgozzuk, így egy kissé folyékony masszát kapunk. Ezt a masszát, mikor elkezd sűrűsödni, ismét megkeverjük és a tortaformában levő tésztára öntjük. Hűvös helyen hagyjuk megszilárdulni.
Díszítésként tetejére gyümölcsöt lehet tenni, gyümölcskocsonyával lehet bevonni. A gyümölcskocsonyát csak langyosan és nagyon óvatosan szabad ráönteni!
|