Csőben sült tészta gazdagon
Hozzávalók: 40 dkg széles metélt, 4 tojás, 2 dl tejföl, 10 dkg kristálycukor, 15 dkg darált mák, 5 dkg mazsola, 20 dkg eperlekvár, 10 dkg durvára vágott dió, 1 tasak vaníliás cukor, 5 dkg zsemlemorzsa, 10 dkg + 2 dkg vaj, 10 dkg porcukor, só, őrölt fahéj
Elkészítése:
A tésztát lobogó, forrásban lévő, bő, sós vízben kifőzzük, majd hideg vízzel leöblítjük, hűlni hagyjuk.
A tojások sárgáját a vajjal, a kristálycukor 1/3-val és a vaníliás cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a tejfölt, csipetnyi sót, az előzőleg megmosott mazsolát és a jól lecsöpögtetett tésztát. Beleforgatjuk a maradék kristálycukorral keményre vert tojásfehérjét.
A krémes tészta felét kivajazott, zsemlemorzsával meghintett tepsibe vagy jénaiba tesszük. Megszórjuk a porcukorral elkevert mákkal, ízlés szerint őrölt fahéjjal, és betakarjuk a tészta második harmad részével. A kikevert eperlekvár 2/3-val lekenjük, és megszórjuk a dió felével. Végül beborítjuk a maradék tésztával, lekvárral és dióval (ebben a sorrendben). 180 fokra előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.
|