Francia rakott krumpli
Hozzávalók 4 személyre: 1 kg héjában főtt krumpli, 5 főtt tojás, 3 nyers tojás, 4 dl tejföl, 10 dkg vaj, 10 dkg sajt, só, bors, szerecsendió, prézli
Elkészítése:
A krumplit még melegen meghámozzuk, ha kihűlt, karikákra vágjuk.
A főtt tojást is felkarikázzuk, a sajtot lereszeljük.
A 3 tojássárgáját habosra kikeverjük a vajjal, hozzáadjuk a tejfölt, sót, borsot és egy kevés őrölt szerecsendiót, végül a tojások kemény habbá vert fehérjét.
2-3 evőkanálnyi reszelt sajtot félreteszünk, a többit a krumplival, a tojáskarikákkal és a vajas-tejfölös habos krémmel óvatosan összekeverjük.
Kivajazott, zsemlemorzsával megszórt tűzálló tálba szedjük az egészet, egy kicsit megrázogatjuk, hogy egyenletesen töltse ki a tálat, és a tetejét meghintjük a félretett reszelt sajttal.
Előmelegített, forró sütőben aranysárgára sütjük, és melegen tálaljuk
|