Valentin-napi tésztatorta
Hozzávalók a tésztához: 10 dkg nagykocka tészta, 5 tojás, 25 dkg vaj, 25 dkg liszt, 25 dkg cukor, 1 csipet só; a meggytöltelékhez: 1 üveg magozott meggy, 8 dkg cukor, 4 dkg keményítő, 1 csipet őrölt fahéj; a máktöltelékhez: 20 dkg darált mák, 1,5 dl tej, 8 dkg cukor, 1 citrom reszelt héja; a tetejére: csokoládémáz
Elkészítése:
A nagykocka tésztát tejben megfőzzük (3-4-szeres mennyiségű tejet veszünk). A tésztát nem öblítjük le, csak kihűtjük. A tejet, amiben a tészta főtt, félretesszük és felhasználjuk a mák főzéséhez.
A tojások sárgáját a cukor felével, a csipet sóval és a vajjal habosra keverjük, majd beleforgatjuk a lisztet, két részletben a maradék cukorral kemény habbá vert fehérjét. Végül belekeverjük a főtt tésztát is. Kivajazott, lisztezett formában 150 fokra előmelegített sütőben megsütjük.
Közben elkészítjük a tölteléket. A darált mákot és a hozzávalóit felfőzzük a tejjel, majd hűlni hagyjuk. A meggyet leszűrjük, levét felfőzzük a cukorral, és a fahéjjal elkevert keményítővel besűrítjük. Kiforraljuk, a tűzről levéve belekeverjük a meggyet is, és hűlni hagyjuk.
A kihűlt tortatalapot három részre vágjuk. Az alsó lapra kenjük a mákos tölteléket, rátesszük a másik lapot, erre kerül a meggyes töltelék, végül beborítjuk a harmadik lappal. A tetejét bevonjuk csokimázzal, az oldalát pedig megszórjuk darált dióval. Ízlés szerint díszítjük.
|