| 
Velő tojással 2Hozzávalók 4 személyre: 2 db  sertésvelő, 4 tojás, 1 nagy fej vöröshagyma, só, őrölt bors, 1 ek. olaj
 Elkészítése:
 
 A velőt langyos vízbe tesszük, hártyáját lehúzzuk, és kockákra vágjuk.
 
 Az olajban halványra pirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, majd  rátesszük a velőt, és erős lángon, állandóan keverve, néhány percig  sütjük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, s végül ráöntjük a felvert  tojásokat. Addig hagyjuk a tűzön - állandó keverés mellett -, amíg  rántottaszerűen összeáll.
 Tört  burgonyával és savanyúsággal kínáljuk. 
 
MandarinlekvárHozzávalók: 1 kg mandarin, 50  dkg alma, 3 citrom, 1-2 ek. rum, 40 dkg kristálycukor
 Elkészítése:
 
 A magjától megtisztított, hámozott mandarint a darabokra vagdalt,  hámozatlan almával, a citromok kifacsart levével, a rummal és nagyon  kevés vízzel addig főzzük, amíg az alma könnyen áttörhető lesz.
 
 1-2 mandarin héját sokszor váltott vízben szintén puhára főzzük; minden  vizet csak egyszer hagyunk felforrni. Ezt is áttörjük a gyümölccsel  együtt. Az áttört lekvárt újra tűzre tesszük, és mikor forrni kezd,  belevegyítjük a cukrot. Állandóan kevergetve addig főzzük, míg  besűrűsödik.
 
 Üvegekbe töltjük, hagyjuk teljesen kihűlni, majd rumba mártott celofánt  borítunk a tetejére és lezárjuk.
 
 
Finn hallevesHozzávalók: burgonya, tengeri  hal, tej, liszt, só, citromlé, kapor, tojássárgája
 Elkészítése:
 
 A burgonyát meghámozzuk és kockákra vágjuk. Enyhén sós vízben félig  megfőzzük, majd hozzáadjuk az apróra darabolt halat és kb. 15 percig  együtt forraljuk.
 
 Ezután 1 evőkanál lisztet 1/2 liter tejjel simára dolgozunk és állandó  keverés mellett a leveshez adjuk. Sóval, citromlével és finomra vágott  kaporral ízesítjük. Jól átforraljuk.
 
 Tálaláskor a tányérba 1 tojássárgáját ütünk, és erre merjük a forró  levest.
 
 ,  
Fokhagymás göngyölt húsHozzávalók 4 személyre: 8 szelet  sertéslapocka vagy 4 csirkemell(filé), 1 doboz paradicsompüré, 1 ek.  mustár, vöröshagyma, fokhagyma, só, őrölt bors, babérlevélpor, 2 ek.  olaj
 Elkészítése:
 
 Vékonyra kiverünk nyolc szelet sertéslapockát, vagy négy kicsontozott,  lebőrözött csirkemellet, amiből nyolc hússzeletet vágtunk.
 
 Féldoboznyi paradicsompürét egy evőkanál mustárral simára keverünk, és  sóval, őrölt borssal meg babérlevélporral fűszerezzük. A hússzeletek  egyik felére kenjük, és erre karikákra vágott vöröshagymát meg nagyon  vékonyra szelt fokhagymát terítünk. A húst megkent felével befelé  összegöngyöljük, és fogpiszkálóval vagy hústűvel megtűzzük. Két evőkanál  olajon körös-körül fehéredésig sütjük, majd egy kevés vizet öntünk alá.  A levébe keverjük a maradék féldoboznyi paradicsompürét, meg 2-3 gerezd  tört fokhagymát. Kissé megsózzuk, és fedő alatt, a levében időnként  megforgatva puhára pároljuk. Ha a levét elfőné, mindig csak egy kevés  vizet öntünk utána, hogy csak sűrű mártása legyen a végén.
 
 Sós vízben főtt spagettivel, vagy párolt rizzsel kínáljuk.
 
 , 
	            
Borjúláb rántvaHozzávalók: borjúláb, leveszöldség, só, liszt, tojás,  zsemlemorzsa, olaj
 Elkészítése:
 
 Megtisztított és megperzselt borjúlábat sós, zöldséges vízben puhára  főzünk, s amikor megpuhult, akkor csontjáról egy darabban leválasztjuk  és hagyjuk kihűlni. Ezután megsózzuk, majd lisztbe, tojásba és  zsemlemorzsába mártva forró olajban világosbarnára sütjük.
 
 Tartármártással, fejes salátával tálaljuk.
 
 
Mandulás kekszgolyókHozzávalók: darált keksz,  mandulaesszencia, lekvár, kakaópor, porcukor, meggy(befőtt)
 Elkészítése:
 
 A darált kekszet mandulaesszenciával, lekvárral, porcukorral,  kakaóporral alaposan összegyúrjuk. Az így kapott masszából golyókat  formázunk, mindegyik közepébe egy-egy szem magozott meggyet rejtünk.
 
 
Burgonyás-sajtos ropogós Hozzávalók 2 személyre: 1 db nagy burgonya, 1/2 csomag friss  leveles tészta, 5 dkg brindza, 5 dkg balkáni sós sajt, 1/2 fej  lilahagyma, 1 ek. joghurt, 1 kk. szárított petrezselyem, 1/2 kk. őrölt  zöld kardamom, 1 ek. hidegen sajtolt olívaolaj, 1 kk. tengeri só; az  öntethez: 1 kk. borsikafű, 1 kk. bazsalikom, 1 kk. szárított zsálya,  1/2 kk. őrölt fehérbors, 1/2 kk. tengeri só, 1 dl hidegen sajtolt  olívaolaj 
 Elkészítése:
 
 A burgonyát megmossuk és  milliméteres karikákra szeleteljük. Sós, forró vízben 5 percig főzzük.
 
 Míg  fő a burgonya, elkészítjük az öntetet. Egy mozsárban összetörjük a  fűszereket, felöntjük az olajjal, jól elkeverjük, és a felét a tésztára  kenjük. A tésztával kibélelünk egy kisebb tepsit.
 
 A burgonyát  leszűrjük, és egyenként a tésztára rakjuk úgy, hogy egy kicsit fedjék  egymást. Felkarikázzuk a lilahagymát, és a burgonya tetejére tesszük.
 
 Egy  edényben elkeverjük a brindzát a sajttal és a joghurttal, hozzáadjuk a  petrezselymet és a zöld kardamomot is, majd az egészet egyenletesen  elosztjuk a burgonyán. Előmelegített sütőben (180 °C) 25 percig sütjük.
 
 Miután  kisült a ropogós, a maradék öntetet is ráöntjük, és azonnal  fogyasztjuk.
 
	            
Cukrozott narancshéj 2Hozzávalók: narancs, cukor
 Elkészítése:
 
 A narancs sárga héját a fehér bundával együtt lehámozzuk, 3-4 milliméter  széles csíkokra vágjuk, és annyi hideg vízzel öntjük le, amennyi  ellepi. Egy hétig áztatjuk, a vizet naponta frissre cseréljük.
 
 Egy hét múlva a narancshéjat leszűrjük és megmérjük. A héjat lábasba  töltve annyi friss vízzel öntjük le, amennyi ellepi, és lefödve egy  óráig főzzük. Utána a fedőt levesszük, és minden kiló narancshéjra 80  deka cukrot véve megcukrozzuk. Most már fedő nélkül addig forraljuk, míg  a levét elpárologtatja. A legvégén ajánlatos mellette állni és  kavargatni, nehogy a héj odakapjon. Langyosra hűtjük, és kristálycukorba  forgatva szétteregetjük: 2-3 nap alatt megszikkad, és nagyon finom.
 
 
CsirkemelltekercsHozzávalók 4 személyre: 4  közepes csirkemell(filé), 4 tojás, kb. 10 dkg gépsonka, 2-3 dkg vaj,  Piros Arany
 Elkészítése:
 
 Négy közepes nagyságú csirkemellet lebőrözünk, a csontját úgy szedjük  ki, hogy a hús egészben maradjon, és nagy szeletet kapjunk. Ezeket jól  kiverjük, de vigyázzunk, nehogy kilyukadjanak.
 
 Négy tojást simára keverünk, és vékonyan megkenjük egy részével a  hússzeleteket, majd félig egymásra fektetjük, hogy egy hosszúkás  téglalapot kapjunk. Egymás mellé ráfektetünk nagyon vékony  gépsonkaszeleteket.
 
 A maradék tojást megsózzuk, és 2-3 deka vajon puha rántottát készítünk  belőle. (Ha gazdagabban akarjuk adni, akkor még 5-10 deka apróra vágott  sajtot, esetleg még tíz deka összevagdalt főtt füstölt húst is adhatunk  hozzá, esetleg egy csokor finomra vágott petrezselyemmel vagy  metélőhagymával is ízesíthetjük. Só helyett sózott darált  pirospaprikával fűszerezhetjük, attól szép tarka lesz a rántotta.) Egy  csíkban, hosszában a húsra halmozzuk, és a húst ráhajtva, az így kapott  hengert kivajazott alufóliába csomagoljuk. Egy tepsire vagy tűzálló  tálra fektetve a forró sütőben kb. 30 percig sütjük.
 
 Ezután a fóliát széthajtjuk, a hús tetejét Piros Arany krémmel megkenjük  - ez sózza is -, és a sütőbe visszatolva szépen megpirítjuk. Deszkára  fektetve öt percig állni hagyjuk, csak utána szeleteljük fel.  Burgonyapüré és befőtt vagy saláta illik hozzá.
 
	            
PljeskovicaHozzávalók: darált birkahús (esetleg marha, vagy sertés),  vöröshagyma, só, őrölt bors, pirospaprika, olaj
 Elkészítése:
 
 Kizárólag  olajjal készül, nem terheli meg a gyomrot és természetesen faszén  parázson sül. Eredetileg birkahús az alapja, de készülhet marha- vagy  sertéshúsból is.
 
 A darált húst sóval, kevés paprikával és több  borssal fűszerezve finomra vágott vöröshagymával meg étolajjal  összegyúrjuk, és hűtőben egy-két napig érleljük.
 
 10-15 dkg-os,  5-6 mm vastagságú lepényeket készítünk belőle, és faparázson vagy  teflonedényben megsütjük.
 
 Köretnek apró kockákra vágott nyers  hagyma való, amit sokféleképpen - például tejfellel, vagy sült  paprikából, paradicsomból és törökparadicsomból készült (a  paprikakrémhez hasonló) ajvárral, vagy tejföllel - ízesíthetünk.
 
 |