Csipkeszörp Hozzávalók: csipkebogyó, cukor, nátirumbenzoát
Elkészítése:
Akkor jó a csipkebogyó, amikor késő ősszel a dér már megcsípte.
A szemek két végéről a száraz részeket kis ollóval lecsípjük, és a bogyókat húsdarálón megdarálva megmérjük. Nagy uborkásüvegbe rakva kilónként három liter meleg vízzel leöntjük, és időnként megkeverve egy napig állni hagyjuk.
Vékony batisztruhába kötve kinyomkodjuk, a levet hűvös helyre félretesszük.
A kendőben maradt pépet egy liter vízzel fölmelegítjük, de nem forraljuk fel, és ezt is egy napig pihentetve, kendőn keresztül az előző napi léhez préseljük. Ekkor a levet megmérjük, és azonos súlyú cukorral összekeverjük, majd ismét átszűrjük. A szörp összsúlyához kilónként egy gramm nátriumbenzoátot keverünk, és üvegekbe töltve bedugaszoljuk.
|