Gombás lencsepüré
Hozzávalók 4 személyre: 20-20 dkg lencse és gomba, 2 dl tejföl, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 ek. olaj, 1-1 ek. liszt és vágott petrezselyemzöld, ízlés szerint só és törött fekete bors
Elkészítése:
Az előző este beáztatott lencsét másnap annyi vízben, amennyi ellepi, puhára főzzük.
Ha már langyosra hűlt, saját levével pépesre turmixoljuk.
A tejfölt a liszttel és fél deci vízzel simára keverjük.
A megtisztított gombát szeletekre vágjuk, a hagymát finomra aprítjuk, majd a felforrósított olajon, befedve, saját levében sóval, borssal puhára pároljuk.
Ezután hozzáadjuk a lisztes tejfölt és a petrezselyemzöldet, majd folytonos keverés közben sűrűre főzzük.
A végén a pürésített lencsét hozzákeverjük a gombához, de külön, vagyis egymás mellé halmozva is kínálhatjuk.
Ízletes köret füstölt húsféléhez vagy sült kolbász mellé, de magában is tartalmas főétel. Különösen finom céklasalátával!