• 100 mg dióban 650 kilokalória, 19 g fehérje, 57 g zsír és 12 g szénhidrát található.
• A dióbéllel salátákat, sülteket, édességeket ízesíthetünk.
• A magvak nem száradó olaját szappangyártásra használják.
• A diófa kérgéből, leveléből és a még zöld dió burkából barna festéket és diópácot állítanak elő.
• A diólevélből főzött tea igen hatásos szer emésztési zavarok, így székrekedés, étvágytalanság esetén, továbbá az egyik legnagyszerűbb vértisztító.
• A dióbél fogyasztása csökkenti a vér koleszterinszintjét.
• Tejkiütés, fejkoszmó és rüh esetén a zöld dió levelének főzetével mossuk le a bőrfelületet - az eredmény hamar megmutatkozik.
• Erős hajhullásnál is használhatjuk: alaposan dörzsöljük be vele a fejbőrt!
• A június közepén szedett zöld dióból készíthetünk dióeszenciát, ami támogatja májunk és gyomrunk munkáját, megszünteti a gyomor- és bélrenyheséget. Kiváló vérhígító szer is.
Dióstippek
A felsoroltakon kívül a diót használhatjuk fürdővízadalékként, illetve lemosáshoz is. Teljes fürdőhöz 100 g, lemosáshoz egy púpozott teáskanálnyi összeaprított levélből kell főzetet készítenünk. Ez hatásos:
• csontritkulás esetén
• körömgyulladás ellen
• problémás bőr, gennyes kiütések megjelenésekor
• lábizzadás megelőzésére
• szájpenész, illetve a fogíny, a torok és a gége megbetegedésekor is érdemes öblögetni vele.
Dióeszencia készítése
Körülbelül húsz darab, négy részre vágott zöld dióval töltsünk meg egy széles szájú üveget, majd öntsük le 1 liter gabonapálinkával, úgy, hogy az 2-3 ujjnyira ellepje a diót! Az üveget jól zárjuk le, és 2-4 hétig napon vagy más meleg helyen tároljuk! A „dunsztolás” után szűrjük le az eszenciát, és öntsük üvegekbe! Szükség esetén egy-egy kávéskanállal fogyasszunk belőle!
Dióolaj töredező hajra
A kb. harminc méter magasra növő diófa Dél- és Közép-Európában, Kis- és Közép-Ázsiában, Észak-Afrikában, Kínában és Japánban is honos növény. Terméséből nyerhető a dióolaj. Ehhez a dióbelet felaprítják, majd hidegen sajtolják.
Hatóanyagai: a világossárgától aranysárgáig terjedő színű, tiszta dióolaj kellemes, mogyoróillatú és -ízű, különösen gazdag linol- és linolénsavban, illetve palmitinsavban.
A dióolajat egyre gyakrabban és szívesebben használják a konyhában. Ugyanakkor a gyógyászatban és a kozmetikai iparban is alkalmazzák balzsamok, krémek és samponok alapanyagaként. Régen ezzel ápolták a töredező és fénytelen hajat.
Diótea
Egy púpozott teáskanál apróra vágott diólevelet forrázzunk le 1/4 liter forró vízzel, majd hagyjuk rövid ideig állni! A diólevelekből készített tea bélhurut, magas vérnyomás és bélférgesség esetén hatásos.
Emésztésserkentés dióturmixszal
Ha méregteleníteni akarunk, illetve emésztésünket szeretnénk javítani, készítsünk magunknak görög dióitalt!
Hozzávalók: 1 banán, fél csésze dió- és mandulamix, 2 dl narancslé, egy pohár élőflórás joghurt. Az alapanyagokat tegyük egy erős turmixgépbe, és jó alaposan keverjük össze! Mézzel, szerecsendióval ízesíthetjük.
Ha rendszeresen fogyasztjuk, a benne lévő dió és mandula, illetve a joghurt segíti bélműködésünket. A banán gyulladáscsökkentő, a narancsnak hashajtó hatása van, a joghurt pedig szabályozza bélflóránkat.
|