Nyuszis torta
Hozzávalók (12 szelethez): 10 dkg rizs, 4 dl tej, só, 1 csomag leveles vajas tészta, 20 dkg sárgabaracklekvár, 8 dkg margarin, 8 dkg cukor, 3 tojás, fél citrom reszelt héja, 8 dkg darált mandula, 1,5 dl tejszín; a nyújtáshoz: liszt; a tetejére: porcukor, színes tojáscukor
Elkészítése:
A megmosott rizst a tejjel és csipetnyi sóval összekeverjük. Felforraljuk, majd kis lángon puhára főzzük.
Közben a felengedett tésztát belisztezett deszkán fél centi vastagra nyújtjuk, majd derelyemetszővel a szélét hullámosra vágjuk. (Egy-egy hullám legalább 3 centi magas legyen.)
Ezután a margarint a cukorral és a tojások sárgájával habosra keverjük. A reszelt citromhéjjal és a darált mandulával ízesítjük, a tejszínt beleöntjük, majd a tejberizzsel összekeverjük. Végül a tojások keményre vert habját is beleforgatjuk.
A masszát a tepsire fektetett, kinyújtott tészta közepére kenjük, cakkos szélét pedig felhajtjuk, hogy megtartsa a tölteléket. (Kissé rá is nyomkodhatjuk.) Előmelegített sütőben közepes lángon 35–40 percig sütjük. Kissé hűlni hagyjuk, majd rácsra állítva megvárjuk, amíg teljesen kihűl.
Nyuszirajz alapján 8 darab papírsablont készítünk, ezeket a torta tetejére fektetjük majd porcukrot szitálunk rá. Ha a sablonokat óvatosan leemeljük, a nyuszik láthatóvá válnak. Díszítésül még néhány tojáscukrot is rakunk a torta tetejére.
|