Narancshéjas mézespogácsa
Hozzávalók: 30 dkg méz, 80 dkg liszt, 1 tojás, 1 dkg szalalkáli, őrölt fahéj, őrölt szegfűszeg, 3 tojássárgája, 18 dkg porcukor, ánizs, 1 dkg reszelt narancshéj, 1 tojás a kenéshez
Elkészítése:
Felforralunk 2,5 dl vizet, levesszük a tűzről, és hozzáadjuk a mézet. Jól elkeverjük, kihűtjük, majd beleszórjuk a szalalkálit.
A tojást és a tojássárgákat habosra keverjük a cukorral, majd beletesszük a fűszereket és a reszelt narancshéjat. Felöntjük a sziruppal, hozzáadagoljuk a lisztet, és jól összegyúrjuk. Letakarjuk, majd 6 órán át pihentetjük.
Pihentetés után újra összegyúrjuk, három részre osztjuk, majd fél centi vastagra nyújtjuk, és kerek formákkal kiszúrjuk. Olajozott tepsibe helyezzük egymástól 2 cm-re.
A sütő 240 fokra hevítjük és beletesszük a tepsit. Amikor a tészta felemelkedett, 180 fokra visszavesszük a hőt, és készre sütjük.
Még forrón megkenjük egy cukrozott felvert tojással, majd kihűlve (de melegen is nagyon jó ízű) fogyasztjuk.
|