ELŐÉTEL : Birsalmasajt sajtfalatkákkal |
Birsalmasajt sajtfalatkákkal
Hozzávalók: 1 kg birsalma, 1 citrom, 10 dkg durvára vágott dióbél, 60 dkg cukor, 10-10 dkg edami, trappista és cheddar sajt
Elkészítés:
Az almákat ledörzsöljük, megmossuk, de ne hámozzuk meg. Negyedekbe vágjuk, a csutkáját is benne hagyhatjuk. Annyi vizet öntünk rá, hogy éppen csak ellepje. Ha megpuhult, leszűrjük és átpasszírozzuk.
A cukrot felöntjük 1 dl birsalmafőzőlével, szirupot főzünk belőle, majd belekeverjük a birspépet. Folyamatos kevergetéssel addig főzzük, amíg besűrűsödik. Citromlével ízesítjük.
Kivajazott formákba először durvára darabolt diót szórunk, majd beleöntjük a lekvárt. Ha megszilárdult, kiönthetjük. Kis cikkelyeket vágunk belőle és a felszeletelt sajtok tetejére halmozzuk.
Egy nem mindennapi, édes, de mégis sós és a dió miatt pikáns ízű falatkákat készíthetünk így.
|