Paprikaketchup
Hozzávalók: 1 kg piros húsú paprika vagy kápiapaprika, 1 fej vöröshagyma, 1 db nagyobb savanykás alma, 1 db csilipaprika, 7 dl víz, 4 dl almaecet, 2-2 szál: tárkony, borsmenta, zsálya, kakukkfű, 1-1 tk. koriander, egész fekete bors, szegfűbors, 1 tk. só, 10 dkg kristálycukor, 1 tk. kukoricakeményítő
Elkészítése:
Tegyük meleg sütőbe az 1 kg megtisztított paprikát. Amikor a héja felhólyagosodott, kaparjuk le óvatosan a paprikák héját, és csumázzuk ki őket.
A paprikahúst pürésítsük a hagymával, az almával és a csilipaprika húsával. Öntsük fel a masszát a vízzel és az almaecettel. Tegyük bele csokorba kötve a tárkonyt, borsmentát, zsályát és kakukkfüvet, valamint kis vászonzsákba csomagolva a koriandert, fekete borsot és szegfűborsot. Kezdjük el főzni, majd fél óra múlva vegyük ki a fűszereket.
Keverjünk a masszához 1 tk. sót és 10 dkg cukrot, majd kis lángon addig főzzük, míg a mennyisége a felére csökken. Ekkor sűrűsítsük be a kevés vízben elkevert kukoricakeményítővel.
Töltsük üvegekbe, jól zárjuk le és állítsuk forrásban lévő vízbe. 20 perc után zárjuk el a lángot, és hagyjuk a vízben kihűlni.
Sültek mellé, egytálételekhez és mártások alapanyagaként is felhasználhatjuk majd, ha már nincs paprikaszezon.
|