Marhahúsleves Hozzávalók 4 személyre: 1 kg marhafartő, 50 dkg marhacsont, 1 db velős csont, 2,5 liter víz, ízlés szerint só, 1/2 fej káposzta, 1/2 db zeller, 1/2 db karalábé, 2 db sárgarépa, 2 db petrezselyemgyökér, 7 szem egész bors, 1 db paprika, 1 db paradicsom, 1 db vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, pár szem gomba, ízlés szerint petrezselyemzöld, ízlés szerint gyömbér, 8 dkg levestészta
Elkészítése:
A húst, a csontot felengedjük a vízzel, sózzuk, és lassú tűzön 1/2 órán át főzzük. (Ha a velős csont két végét bekenjük sóval, nem fő ki a velő.) Közben többször leszedjük a habját. A vöröshagymán rajtahagyunk 1 barna héjat, és a fokhagymát is belső héjával tesszük a levesbe.
1 óra elteltével az előkészített zeller, zellerlevél, karalábé, bors, gyömbér kerül bele. Lassú tűzön 1 órát főzzük, akkor a többi zöldséget is beletesszük, és addig főzzük, amíg a hús puha nem lesz. Az időközben megpuhult zöldséget vegyük ki a levesből, hogy ne főfön szét.
Egy evőkanálnyi hideg vizet locsolunk a levesre, majd átszűrjük, és beleszórjuk a felaprított petrezselyemzöldet.
Marhahúsleves-kockával készített lébe kifőzzük a levesbetétet (csigatészta, eperlevél, kiskocka, grízgaluska stb.). A velőhöz pirítós kenyeret adunk, sózzuk, paprikázzuk ízlés szerint. A főtt húshoz ecetes tormát vagy gyümölcsmártást adhatunk.
|