Parfétorta
Hozzávalók a tésztához: 4 tojás, 4 ek. rétesliszt, 4 ek. cukor, 5 dkg vaj, csipetnyi szódabikarbóna; a forma kikenéséhez zsír és liszt; a töltelékhez: 4 dl tejszín, 2 ek. cukor, 1 ek. kakaó, 2 ek. neszkávé, 1 cs. vaníliás cukor; a díszítéshez aprósütemény (pl. diós vagy mogyorós csók), drazsészemek
Elkészítése:
A tésztához a tojások fehérjét két evőkanál jéghideg vízzel kemény habbá verjük, majd először a tojássárgákat, utána a cukrot, a szódabikarbónát, végül az olvasztott vajat belekeverjük. Kizsírozott, kilisztezett közepes nagyságú tepsibe töltjük, és úgy sütjük meg, mint a piskótát. Deszkára borítva kihűtjük, majd két lapba vágjuk.
A töltelékhez a tejszínt a cukorral meg a kakaóval simára keverjük, felfőzzük, vaníliás cukorral és neszkávéval ízesítjük, kihűtjük, majd habbá verjük.
Hideg vízzel leöblítünk egy nagy alufólialapot, az egyik tésztalapot ráfektetjük, és az oldalai mentén a fóliát függőlegesre állítjuk. Rásimítjuk a krémet, a második lappal beborítjuk, és a tetején a fóliát összehajtjuk, hogy az oldalát szépen megtartsa. Egy napra a fagyasztóba tesszük.
A csomag külsejét meleg vízzel leöblítjük, így könnyen ki tudjuk csomagolni a megfagyott tésztát. Tálra fektetve egy órára a hűtőszekrénybe tesszük, hogy a szeleteléshez megfelelő állagúvá olvadjon, de a parfé még kemény legyen. A tetejét aprósüteménnyel és csokidrazséval díszítjük.
|