Zöldséges leveles
Hozzávalók: 1 csomag mélyhűtött leveles vajastészta; a töltelékhez: 10 dkg konzerv szemesbab, 2 sárgarépa, 1 fehérrépa, 10-10 dkg zöldbab és zöldborsó (a zöldbab lehet mélyhűtött vagy konzerv is); a tésztára: 7 dkg reszelt ementáli, 1 kk. csemege pirospaprika; a mártáshoz: 2,5 dl tej, só, bors, 3 dkg gríz, 3 dkg vaj, 1 dl tejföl, 1 tojássárgája, 5 dkg ementáli sajt, reszelt szerecsendió
Elkészítése:
A tésztát szobahőmérsékleten felengedjük, a konzervbab levét lecsepegtetjük. A répákat megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk, és forró, sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, majd a levében a borsót és a zöldbabot is megfőzzük. Az összes zöldséget lecsöpögtetjük, és a megforrósított vajon együtt átforgatjuk.
A tésztát belisztezett deszkán 3 mm vastagra nyújtjuk, és vízzel megkent sütőlapra fektetjük. Tetejét a felvert tojássárgájával megkenjük, villával megszurkáljuk, majd a reszelt sajttal és a paprikával meghintjük. Előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt aranysárgára sütjük.
Közben a krémhez a tejet sóval, borssal felforraljuk, a búzadarát apránként, nehogy csomós legyen, belekeverjük, és sűrűre főzzük. A tojássárgáját és a kis kockákra vágott sajtot beledolgozzuk, csipetnyi szerecsendióval illatosítjuk. A párolt zöldséget beleforgatjuk, és melegen tartjuk.
A megsült tésztát recés élű késsel 3 egyforma részre vágjuk. A zöldséges ragu felét az egyikre rákenjük, a második lapot rátesszük, a maradék tölteléket rásimítjuk, végül a harmadik tésztalappal befedjük. Egy kicsit lenyomtatjuk, az oldalain kibukott tölteléket visszakanalazzuk, és az egészet még 3-4 percre a sütőbe visszatoljuk. Melegen, hidegen egyaránt finom.
Könnyebben tudjuk szeletelni, ha a felső lapot előre felporciózzuk, és úgy tesszük a „torta” tetejére.
|