Elefánt könnycsepp (Papp Gergely - Hal a tortán)
Hozzávalók a piskótához: 5 tojás, 5 ek. cukor, 4 ek. liszt, 1,5 ek. kakaópor, sütőpor
Szétválasztjuk a tojásokat, a fehérjét kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a cukrot, és apránként a tojássárgát is.
A lisztet összekeverjük a kakaóval és a sütőporral, majd óvatosan egybeforgatjuk a tojásos masszával.
Ezt tepsibe rakjuk és 20-25 percig sütőben 200 fokon sütjük. Ha kész egy tálcára rakjuk és még meleg állapotában üres ásványvizes flakonra csavarjuk. Ebben az állapotban hűlni hagyjuk. Közben elkészítjük a krémet.
Hozzávalók a krémhez:
Egyik része: 2 dl tej, 2 kanál liszt.
A lisztet a tejjel lassú tűzön habverővel keményre főzzük. Majd a teraszon hűlni hagyjuk.
Másik része: 20 dkg vaj, 16 dkg porcukor, 1 tojás sárgája, 1 vaníliacukor, 15 dkg dió.
Ezeket összekeverjük géppel kb. 10 percig. Majd a legvégén, amikor már jó, hozzáforgatjuk a diót. A kint kihűlt tejes lisztes masszával összekeverjük és kész a piskóta krémje.
A piskótából kiveszem az üveget, középen megkenem egy sorban a fél adag krémmel, arra egyenesen banánokat rakok, majd a krém másik felével bekenem a banánt. Ezután összetekerem a piskótát és a végén csokimázzal öntöm le.
Csokimáz hozzávalók: 3 kanál kakaó, 3 kanál kristálycukor, 1-2 kávéskanál víz, 5 dkg vaj.
Ezt állandó kevergetés mellett kis lángon sűrűre főzzük.
|