Vincellérné diótortája
Hozzávalók: 12,5 dkg vaj/margarin, 15 dkg cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 3 tojás, 25 dkg liszt, citrom reszelt héja, tasak sütőpor, 10 dkg dió, 12-12 dkg apró szmű édes fehér és kék szőlő, 50 dkg mascarpone vagy nem sózott krémsajt, 50 dkg félzsíros tehéntúró, 1 citrom leve, 1 tojás fehérje, 2-3 ek. cukor, mentalevél
Elkészítése:
A vajat 7,5 deka cukorral és a vaníliás cukorral krémesre keverjük. Egyenként beledolgozzuk a tojásokat, majd hozzáadjuk a citromhéjjal és a sütőporral elvegyített lisztet. Végül belevegyítünk 8 deka durvára felaprított diót és 10-10 deka fehér, illetve kék szőlőt.
A tésztát margarinnal kikent és zsemlemorzsával meghintett 26 cm-es, kapcsos tortaformába simítjuk. 175 fokra előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük. Rövid pihentetés után a formából kivéve hűlni hagyjuk.
Közben a mascarponét a túróval, a citromlével és a maradék cukorral kikeverjük.
A kihűlt tortalap köré karimát pattintunk. A krémet hullámosan a tortalapra kenjük, majd 2 órára hűtőszekrénybe állítjuk.
A megmaradt tojásfehérjét villával elkeverjük.
A maradék szőlőszemeket és diót a tojásfehérjébe, majd a cukorba forgatjuk. Végül a torta tetejét a cukrozott szőlőszemekkel és dióval, valamint a mentalevéllel díszítjük
|