Tejszínes almatorta
Hozzávalók a gyúrt tésztához: 12,5 dkg lágy vaj vagy margarin, 12,5 dkg cukor, 1 tojás, 25 dkg liszt, 1 tasak vaníliás cukor, 1 tasak sütőpor; a töltelékhez: 1 kg alma, 2 tasak vaníliás pudingpor, 7,5 dl almabor vagy almalé, 25 dkg cukor, 1 tasak vaníliás cukor; a tetejére: 4 dl tejszín, 2 tasak vaníliás cukor, kevés cukrozatlan kakaópor
Elkészítése:
A margarint összedolgozzuk a cukorral, a tojással, a liszttel, a vaníliás cukorral és a sütőporral.
Az almát meghámozzuk, húsát apró kockákra vágjuk.
A tésztát egy margarinnal kikent, 26 cm-es kapcsos tortaformába nyomkodjuk úgy, hogy kb. 4 cm magas pereme legyen, és beletöltjük az almát.
A pudingport a csomagon olvasható utasítás szerint megfőzzük (tej helyett) a borral vagy az almalével, és a kétféle cukorral.
A forró pudingot az almára öntjük, a tortaformát megrázogatjuk, hogy az alma közé is befolyjon a puding, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 90 percig sütjük (ha nagyon sül, mérsékelhetjük a fokot).
A tortát a formában egy éjszakán át hűlni hagyjuk.
A tejszínből kemény habot verünk, habrózsákat nyomunk a torta tetejére és megszórjuk a kakaóporral.
|