Húsvéti kávés tejszíntorta
Hozzávalók a tésztához: 10 dkg vaj, 5 dkg cukor, 1 tojás, 1 ek. víz, 10 dkg darált mogyoró, 15 dkg liszt; a töltelékhez: 8 lap fehér zselatin, 6 ek. kávépor (instant), 2,5 dl forró víz, 2 tojássárgája, 12,5 dkg cukor, 1 kupica konyak, 2 tojásfehérje, 4 dl tejszín; a díszítéshez: 2 kk. felaprított pisztácia, 12 tojáscukor
Elkészítése:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, alufóliába burkoljuk és 2 órát hűtőben pihentetjük.
Kinyújtjuk és kibéleljük vele egy 26 cm-es tortaforma alját és oldalát. 200 fokra előmelegített sütőben, középső sínen 15 percig sütjük, majd hűlni hagyjuk.
Közben elkészítjük a tölteléket. A zselatint hideg vízbe áztatjuk. A kávét a forró vízben feloldjuk, majd a kinyomkodott zselatint belekeverjük.
A tojássárgákat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a kihűlt kávét és a konyakot.
A tojásfehérjéből és a tejszínből kemény habot verünk. A tojáshabot és a tejszínhab 2/3-át beleforgatjuk a kávés masszába. A kávés tölteléket rákanalazzuk a tortalapra, elsimítjuk, és kidíszítjük a maradék tejszínhabbal, a pisztáciával és a tojáscukorral.
|