Csúsztatott palacsinta
Hozzávalók: 10 dkg liszt, 5 dl tej, 3 dkg porcukor, csipetnyi só, 5 tojás, cukor, dió, rum, lekvár, reszelt csokoládé, zsír vagy olaj a sütéshez, porcukor a szóráshoz
10 dkg lisztet 5 dl tejjel eldogozunk és állandó keverés közben kb. 5 percig főzzük, majd langyosra hűtjük, és hozzáadunk 3 dkg porcukrot, csipetnyi sót és egyenként 5 tojássárgáját. Jól eldolgozzuk, majd a tojások fehérjéjéből vert habot is hozzáadjuk.
Ezután a palacsintasütőben kevés zsírt olvasztunk, és beleteszünk annyi tésztát, hogy kisujjnyi vastagságú legyen, Csak az egyik felét sütjük meg, és úgy csúsztatjuk gyengén kivajazott tűzálló tálba, hogy a sült fele legyen alul. Meghintjük cukros darált dióval.
A következő palacsintákat is ugyanígy sütjük és csúsztatjuk rá, azzal a különbséggel, hogy rétegenként váltjuk a cukrozott diót reszelt csokoládéval és rumos lekvárral.
A legfelső palacsintát úgy helyezzük rá, hogy a megsült fele legyen felül. Kb. 10 percig középmeleg sütőben sütjük.
Tálalásnál tortaszerűen felvágjuk, porcukorral meghintjük. Adhatunk mellé csokoládé- vagy puncsmártást is.
|