Bádeni hagymás lepény
Hozzávalók 1 tepsihez: 30 dkg liszt, 2 dkg élesztő, bő 1 dl langyos tej, 8 dkg vaj, 1 kk. só, 1 kg vöröshagyma, 10 dkg húsos szalonna, 2,5 dl tejföl, 4 tojás, 1 csipet só, 1 ek. köménymag
Elkészítése:
A lisztet egy tálba szitáljuk és a közepébe nyomott mélyedésbe belemorzsoljuk az élesztőt. Egy kevés tejjel és liszttel elkeverjük, letakarjuk és 15 percig kelesztjük.
A vajat megolvasztjuk és a kovászhoz adjuk a sóval együtt, majd az egész lisztmennyiséggel addig dagasztjuk, míg a tészta hólyagos nem lesz. Letakarva 30 percig kelesztjük.
A felkockázott szalonnát egy serpenyőben kisütjük, hozzáadjuk a felkarikázott vagy lereszelt hagymát és üvegesre dinszteljük.
A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, kivajazott tepsibe nyomkodjuk.
A tojásokat felverjük a tejföllel, a sóval és a köménnyel, beleforgatjuk a szalonnás-hagymás keveréket, és a tésztán egyenletesen elosztjuk. További 15 percig kelesztjük, majd 200 fokra előmelegített sütőben, a középső bordamagasságon 20-30 perc alatt megsütjük. Lehetőleg forrón tálaljuk.
|