Őszibarackos joghurttorta
Hozzávalók: 18 dkg babapiskóta, 15 dkg étcsokoládé, kevés olaj, 30 g színtelen zselatin, 1 citrom leve (5 ek.), 25 dkg cukor, 1 l joghurt, 5 db őszibarack, 2,5 dl tejszín
Elkészítése:
Az őszibarackokat leforrázzuk, meghámozzuk, kimagozzuk, és cukorral kevés vízben megfőzzük.
A babapiskótákat nejlonzacskóba tesszük és sodrófával morzsalékosra törjük.
A felaprított étcsokoládét forró vízfürdőben megolvasztjuk, majd a piskótamorzsával alaposan összekeverjük.
Egy kb. 26 cm-es kapcsos tortaforma alját bekenjük olajjal, belenyomkodjuk a piskótamasszát, és fél órára hűtőszekrénybe tesszük.
A zselatint hideg vízbe áztatjuk.
A citromlevet 5 evőkanál vízzel és a cukorral felforraljuk, majd rövid hűlés után feloldjuk benne a zselatint. Először 2-3 evőkanál joghurtot keverünk bele, végül az egészet a maradék joghurtba vegyítjük, és hűvös helyre tesszük.
A barackkompótot alaposan lecsöpögtetjük.
A kemény habbá vert tejszínt a dermedő joghurtba forgatjuk. Hat evőkanál krémet a tortalapra simítunk. 1-2 darab kivételével a fél őszibarackokat - a domború felükkel felfelé - a krémrétegen elosztjuk, és ráhalmozzuk a maradék krémet. Kb. 5 órára hűtőszekrénybe állítjuk.
A félretett őszibarackokat cikkekre vágjuk, és ízlés szerint a torta tetején elrendezzük.
|