Ízvilág receptgyűjtemény

 
Új receptek
Friss bejegyzések
Friss hozzászólások
 

HETI MENÜK
 
DIÉTÁK
 
DIÉTÁS RECEPTEK
 

 

VALENTIN-NAPI RECEPTEK
 
HÚSVÉTI RECEPTEK
 
KARÁCSONYI, ADVENTI RECEPTEK
 
SZILVESZTERI, ÚJÉVI RECEPTEK
 
KISOKOS
 
FŰSZER- ÉS GYÓGYNÖVÉNYEK
 
GYÜMÖLCSÖK
 
ZÖLDSÉGEK
 

Naptár
2025. Január
HKSCPSV
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
<<   >>
 
 

 

Új receptek
Archívum - 2013.

Párizsival töltött tojás

Hozzávalók: tojás, párizsi, vaj, mustár, só, őrölt bors

Elkészítése:

A főtt tojásokat félbe vágjuk és a sárgájukat kiszedjük. Áttörjük, sóval, borssal, mustárral, vajjal és pépesre vágott (vagy darált) párizsival elkeverjük. Visszatöltjük a félbevágott tojásokba.

Tartármártással áthúzva tálaljuk.


HIDEGKONYHA

Spárgakrémleves

Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg borjú- vagy sertéscsont, 10 dkg sárgarépa, 5 dkg fehérrépa, 50 dkg friss vagy 30 dkg konzerv spárga, 1 dkg cukor, 6 dkg vaj, 6 dkg liszt, 1 dl tej, 2 dkg só, 1 dl tejszín, 1 tojássárgája, 1 db zsemle

Elkészítése:

A csontot és a zöldséget 1,5 liter sós vízben 2 óra hosszat főzzük. A megtisztított spárgát összevágjuk, a leszűrt levesben puhára főzzük és cukorral ízesítjük.

4 dkg vajból és 6 dkg lisztből világos rántást készítünk, kevés hideg vízzel és tejjel felöntjük, a levesbe keverjük és 10 percig forraljuk, majd pürésítjük.

Tálalás előtt a tejszínt a tojássárgájával habverővel elkeverjük és a nem forró levesbe öntjük.

Kockára vágott zsemlét 2 dkg vajban megpirítunk és tálaláskor a levesbe tesszük.


LEVESEK

Garnélás quiche

Hozzávalók kb. 12 szelethez: a töltelékhez: 250 g gyorsfagyasztott garnéla, 100 g újhagyma, 3 tojás, 125 ml tejföl, 4 ek. tej, 2 ek. piros pesztó, só; a tésztához: 300 g búzaliszt, 1 cs. Dr. Oetker Expressz Élesztő, 1 kk. só, 1 tojás, 200 g Gouda sajt (reszelve), 125 ml tej, 100 ml napraforgóolaj; továbbá: 2 ek. zöldfűszer keverék, 2 ek. búzaliszt

Elkészítése:

Az újhagymát megmossuk és vékonyan felszeleteljük. A garnélát a tasakon feltüntetett utasítás szerint felolvasztjuk. A sütőtormát (kb. 28 cm átmérőjű) kivajazzuk. A sütőt előmelegítjük.

A töltelékhez egy keverőedényben a tojást elkeverjük a tejföllel, hozzákeverjük a tejet és a pesztót, majd hozzáadjuk az újhagymát és a garnélát, ízlés szerint sóval ízesítjük.

A lisztet az élesztővel elkeverjük, és egy keverőedénybe szitáljuk. Hozzáadjuk a többi hozzávalót és az egészet konyhai robotgéppel (dagasztó spirállal) sima tésztává dagasztjuk. A massza 3/4 részét a sütőformába tesszük, és a forma aljához és széléhez simítjuk. A tölteléket egyenletesen elosztjuk rajta.

A maradék tésztához hozzágyúrjuk a zöldfűszereket és a lisztet, elnyújtjuk, majd a díszítéshez különböző motívumokat szaggatunk belőle. A motívumokat a tésztára helyezzük.

A sütőformát a sütő alsó részébe toljuk, és a quiche-t megsütjük. Sütés után még melegen tálaljuk.

Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 160 °C (előmelegítve)
Gáz: kb. 2-3. fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 45 perc


RÁK

Rakott csirkemell brokkolival

Hozzávalók 4 személyre: 1 kg burgonya, 60 dkg csirkemell, 1 kis fej brokkoli, 2 fej vöröshagyma, 4 szál sárgarépa, 1 pritaminpaprika, 20 dkg reszelt sajt, kevés rozmaring, lestyán, bazsalikom, petrezselyem, só

Elkészítés:

A leöblített húst vékony szeletekre szeljük, besózzuk, és ízlés szerint fűszerezzük. A meghámozott burgonyát és répát vékony karikákra szeljük. A megtisztított vöröshagymát felkarikázzuk, a brokkolit apró rózsákra szedjük, a pritaminpaprikát apró kockákra vágjuk.

Egy nagyobb tűzálló tál alját megkenjük olajjal. Erre teszünk egy réteg burgonyát, megsózzuk, majd tovább rétegezzük hagymával, hússal, répával, brokkolival, pritaminpaprikával felváltva. A rétegeket sózzuk, fűszerezzük, és megszórjuk reszelt sajttal. Így haladunk rétegenként, amíg elfogynak a hozzávalók. A tetejét kevés olajjal meglocsoljuk, lefedjük, és előmelegített sütőben 190 fokon 90 percig sütjük.

Ha megsült, kivesszük a sütőből, és 10-15 percig állni hagyjuk, hogy a felesleges levet kissé felszívja, majd tányérra adagolva kínáljuk.


CSIRKEMELL

Gyömbéres sertéskockák vörösborban

Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg sertéstarja, 20 dkg sárgarépa, 5 dl + 5 ek. étolaj, 20 g friss gyömbér, 1 tk. étkezési keményítő, 80 ml szójaszósz, 12,5 ml vörösbor, 20 g kandiscukor, 500 ml forró húsleves, 1 tk. só

Elkészítése:

A húst öblítsd le, itasd le és vágd kockákra. A sárgarépát tisztítsd meg és kockázd fel. A forró wokot olajjal kétszer öblítsd ki, forrósíts fel benne 5 dl olajat, süsd benne a húskockákat két percig állandó rázás, forgatás mellett. Vedd ki és csepegtesd le. A fennmaradt olajat tedd félre.

A forró wokot kevés étolajjal újra öblítsd ki kétszer, 5 evőkanál olajat forrósíts fel benne, a meghámozott gyömbért ebben süsd át. A húskockákat adagonként tedd bele, add hozzá az étkezési keményítőt, és az egészet süsd két percig.

Öntsd rá a szójaszószt, tedd bele a répakockákat, és az egészet lefedett wokban párold két percig.

Add hozzá a vörösbort, a kandiscukrot és a húslevest, és  30 percig gyöngyözve főzd. Sózd meg, és forrón tálald. Rizst kínálhatsz hozzá.


SERTÉSTARJA, ÁZSIAI

Citromszelet

Hozzávalók a tésztához: 60 dkg liszt, 1 cs. sütőpor, 25 dkg margarin, 10 dkg porcukor, 1 citrom reszelt héja, 3 tojássárgája, tej; a krémhez: 25 dkg margarin, 20 dkg porcukor, 1 cs. tejszínes pudingpor, 4 dl tej, 1 egész citrom leve; lekvár; a mázhoz: 3 tojásfehérje, 20 dkg cukor

Elkészítése:

A tésztához valókat kevés tejjel összegyúrjuk és 4 lapot sütünk belőle.

A pudingport a szokásos módon felfőzzük a tejjel, ha kihűlt, hozzáadjuk az előzőleg a cukorral habosra kevert margarint. Az alsó lapot megkenjük a krém felével, beborítjuk a második lappal, amelyet tetszés szerinti lekvárral vonunk be, erre jön a harmadik lap és a maradék krém. Beborítjuk a negyedik lappal és bevonjuk a mázzal, amelyhez a tojásfehérjét gőzfürdőben felverjük a porcukorral.

A tetejét reszelt csokival is díszíthetjük.


TEPSIS SÜTI

Húsleves gazdagon

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg marhalábszár, 60 dkg marhacsont, 1 fej vöröshagyma, 2 sárgarépa, 1 fehérrépa, 1 kis zellergumó, 2 közepes krumpli, 3 paradicsom, 20 dkg tisztított zöldborsó, 15 dkg morzsolt kukorica (konzerv), 2 ek. olaj, 2 babérlevél, 5 szem bors, 10 dkg árpagyöngy (gersli)

Elkészítése:

Egy nagy fazékban felforrósítjuk az olajat, és a kisebb kockákra vágott húst barnára pirítjuk benne. 2,5 liter vízzel felengedjük, hozzátesszük a csontot, a babérlevelet, a borsot és a hagymát. Lefedve, kis lángon 2 órán át főzzük.

A gerslit egy szűrőben folyó vízzel leöblítjük, a levesbe öntjük, és lefedve, kis lángon 40 percig főzzük.

A kétféle répát, a zellert, a krumplit, a paradicsomot, a borsót és a kukoricát is a léhez adjuk, és puhára főzzük.


LEVESEK

Lusta asszony rétese

Hozzávalók: 25 dkg rétesliszt, 20 dkg porcukor, 1/2 cs. sütőpor, 50 dkg túró, 1/2 citrom héja, 5 dkg vaj, 2 dl tej, 2 db tojás

Elkészítése:

Keverjük össze egy tálban a réteslisztet, a porcukrot és a sütőport.

Kenjük ki egy tepsi alját és széleit vajjal, majd öntsük a keverék felét a tepsibe. Morzsoljuk rá a reszelt citromhéjjal elkevert túrót, majd helyezzük a túróra a vajat. Borítsuk be a vajas-túrós réteget a maradék lisztes keverékkel.

A tejben keverjük el a tojásokat, majd öntözzük meg a lisztes keveréket vele. 160 fokra előmelegített sütőben süssük 30 percig.


RÉTES

Elejére | Újabbak | Régebbiek | Végére |
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

RECEPTKERESŐ

 Keresés hozzávalók szerint

 
RECEPTEK
 
HIDEGKONYHA, SZENDVICSEK
 
LEVESEK, LEVESBETÉTEK
 
FŐZELÉKEK
 
HÚS- ÉS HALÉTELEK
 
HÚSOK, HÚSKÉSZÍTMÉNYEK
 
BÁRÁNY / BIRKA
 
CSIRKE, TYÚK
 
HALAK,TENGER GYÜMÖLCSEI
 
KACSA
 
LIBA
 
MARHA, BORJÚ
 
NYÚL
 
PULYKA
 
SERTÉS
 
STRUCC
 
   VAD
 
TÉSZTÁK, RIZSÉTELEK
 
SÜTEMÉNYEK, DESSZERTEK, PÉKÁRUK
 
ZÖLDSÉGES ÉTELEK
 
SALÁTÁK
 
ITALOK
 
BEFŐZÉS, TARTÓSÍTÁS
 
VILÁGKONYHA
 


Könyves oldal - Ágica Könyvtára - ahol megnézheted milyen könyveim vannak, miket olvasok, mik a terveim...    *****    Megtörtént Bûnügyekkel foglalkozó oldal - magyar és külföldi esetek.    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG    *****    Mindig tudnod kell, melyik kiköt&#245; felé tartasz. - ROSE HARBOR, a mi városunk - FRPG    *****    Akad mindannyijukban valami közös, valami ide vezette õket, a delaware-i aprócska kikötõvárosba... - FRPG    *****    boroszkány, vérfarkas, alakváltó, démon és angyal... szavak, amik mind jelentenek valamit - csatlakozz közénk - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    why do all monsters come out at night - FRPG - Csatlakozz közénk! - Írj, és éld át a kalandokat!    *****    CRIMECASESNIGHT - Igazi Bûntényekkel foglalkozó oldal    *****    Figyelem, figyelem! A második vágányra karácsonyi mese érkezett! Mesés karácsonyt kíván mindenkinek: a Mesetáros    *****    10 éves a Haikyuu!! Ennek alkalmából részletes elemzést olvashatsz az anime elsõ évadáról az Anime Odyssey blogban!    *****    Ismerd meg az F-Zero sorozatot, a Nintendo legdinamikusabb versenyjáték-szériáját! Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Advent a Mesetárban! Téli és karácsonyi mesék és színezõk várnak! Nézzetek be hozzánk!    *****    Nagyon pontos és részletes születési horoszkóp, valamint 3 év ajándék elõrejelzés, diplomás asztrológustól. Kattints!!!!    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek érdemes belenézni.Keress meg és én segítek értelmezni a csillagok állását!    *****    HAMAROSAN ÚJRA ITT A KARÁCSONY! HA SZERETNÉL KARÁCSONYI HANGULATBA KEVEREDNI, AKKOR KATT IDE: KARACSONY.GPORTAL.HU    *****    Nyakunkon a Karácsony, ajándékozz születési horoszkópot barátaidnak, ismerõseidnek.Nagyon szép ajándék! Várlak, kattints    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!