Mustáros hentestokány hagymás burgonyával
Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg sertéscomb, 4 ek. olaj, 1 fej vöröshagyma, só, őrölt bors, 2 ek. mustár, 4 csemegeuborka, 1 nagyobb pritaminpaprika, 1 cs. petrezselyemzöld, 1 ek. liszt; a körethez: 80 dkg tisztított burgonya, só, őrölt bors, 3 dkg vaj, 2 lilahagyma, 2 szál zellerzöld, 1 ek. pirospaprika
Elkészítése:
Az olajat felforrósítjuk, és megpirítjuk benne az apróra vágott vöröshagymát. Hozzáadjuk a félujjnyi vastagra csíkozott sertéscombot, további 3-4 percig pirítjuk, közben sóval, borssal, mustárral fűszerezzük. Felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, majd fedővel letakarva majdnem puhára pároljuk.
Ezután hozzáadjuk a vékony csíkokra vágott csemegeuborkát, a pritaminpaprikát, az aprított petrezselymet, újból annyi vizet öntünk rá, hogy éppen ellepje, és ha a hús puhára főtt, kevés hideg vízzel simára kevert lisztes habarással sűrítjük.
A körethez a burgonyát enyhén sózott, forrásban lévő vízben megfőzzük, leszűrjük, és burgonyanyomóval összetörjük. Ezután hozzáadjuk a vajat, az apróra vágott lilahagymát, a zellerzöldet, megszórjuk fűszerpaprikával, és sóval, borssal ízesítjük. Jól összekeverjük, majd tányérra halmozzuk, mellétesszük a hentestokányt, és petrezselyemmel díszítjük.
Paprikafalatok tésztában
Hozzávalók 4 személyre: 10 dkg puha sajt, 3 db kaliforniai paprika, 2 tojás, 5 dkg liszt + a forgatáshoz, 5 dkg reszelt sajt, 1 dl tej, só, bő olaj a sütéshez; a körethez: 40 dkg héjában főtt burgonya, 3 ek. olaj, 1 fej vöröshagyma, 1 ek. gorombára vágott petrezselyemzöld, só, őrölt fehérbors, tetszőleges párolt zöldség
Elkészítése:
A paprikákat forró sütőben, vagy gázláng fölött süsd meg, pár percre tedd zacskóba, majd húzd le a bőrét. (Teheted 1-2 percre forró vízbe is, majd hidegbe.) A paprikákat vágd négybe, távolítsd el a magokat, és mindegyik szeletre tegyél egy csík sajtot. Tekerd fel.
A körethez törd össze a megtisztított főtt burgonyát. A felforrósított olajon pirítsd meg a tisztított, finomra vágott hagymát, majd tedd rá a burgonyát, sózd, borsozd, szórd meg a petrezselyemmel, és jól melegítsd össze.
A lisztből a tojással, a tejjel, reszelt sajttal és kevés vízzel keverj sűrű tésztát, sózd meg. A paprikadarabokat forgasd meg lisztben, majd mártsd a tésztába és süsd ki bő, forró olajban. Amikor szép piros, szedd papírra, itasd le és a tálald a körettel.
Sült tökmagos camembert
Hozzávalók 4 személyre: 4 doboz camembert sajt (kis téglalap alakú), 4 dkg tisztított tökmag; a gyümölcskörethez: 15 dkg körte, 15 dkg alma, 10 dkg szilva, 10 dkg szőlő, 10 dkg barack (lehet befőtt is), 1 ek. vaj, 1 dl édes fehérbor, őrölt fahéj, őrölt gyömbér
Elkészítése:
A gyümölcsöket mosd, tisztítsd meg, a magokat, magházakat távolítsd el, a körtét, almát, szilvát és barackot vágd cikkekre. A szőlőszemeket, ha túl nagyok, felezd meg.
A sajtokat vízszintesen vágd félbe, a vágott felületbe nyomkodd bele a tisztított tökmagszemeket. A sajtdarabokat úgy, hogy a magok érintkezzenek az edény aljával, tedd felforrósított, száraz, bevonatos serpenyőbe (lehet készíteni forró sütőben is, akkor célszerű alufóliára helyezni a sajtot, és abban tányérra tenni). Csak rövid ideig hagyd így, épphogy megpiruljon a sajt, majd fordítsd meg. Kíméletesen süsd, amíg a sajt belseje kellően megolvad, de nem folyik szét a serpenyőben.
Közben készítsd el a gyümölcsköretet. Forrósítsd fel a vajat és tedd rá az almát, a körtét. Forgasd össze, és 2 perc elteltével tedd bele a többi gyümölcsöt. Fűszerezd a fahéjjal és a gyömbérrel, 2-3 perc alatt melegítsd össze. Öntsd rá a bort, majd amint forr, vedd le, és a sajttal tálald.
Kosárka
Hozzávalók a tésztához: 10 dkg cukor, 40 dkg liszt, 3 tojássárgája, 2 cs. vaníliás cukor, 22 dkg margarin, késhegynyi sütőpor; a krémhez: 4 tojás, 8 ek. cukor, 2 cs. vaníliás cukor, 20 dkg margarin; a díszítéshez: 10 dkg tortabevonó csokoládé
Elkészítése:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, kinyújtjuk, kockákra vágjuk, és kosárka formákba téve megsütjük.
A krémhez a tojásokat a cukorral és a vaníliás cukorral jól kikeverjük, és gőz fölött sűrű krémmé főzzük. Amikor kihűlt, a margarinnal habosra keverjük.
A kosárkákba halmozzuk a krémet, majd olvasztott csokoládéval bevonjuk a tetejüket. Egy-egy szem cukorral vagy mandulával díszíthetjük.
Székelygulyás
Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg sertéshús, 70 dkg savanyú káposzta, 2 ek. olaj, 1 ek. liszt, 2 dl tejföl, 1 nagy fej vöröshagyma, pirospaprika
Elkészítése:
A hagymát apróra vágva az olajon megpároljuk, pirospaprikával megszórjuk, és rátesszük a felkockázott húst és annyi vizet, hogy ellepje. Fedő alatt lassan főzzük a pörköltet. Ha félig puha, rádobjuk a káposztát, és együtt készre főzzük. Majd a tejfölt simára keverjük a liszttel, hozzáadjuk a káposztához, és jól átforraljuk.
Krumplis "tortilla"
Hozzávalók 4 személyre: 6 nagy vagy 4 közepes burgonya kis kockákra vágva, 8 db tojás, 2 közepes fej vöröshagyma, só, őrölt bors, olaj
Elkészítése:
A krumplit süsd meg olajon, amíg épp hogy lepirul.
Vágd a hagymát apróra, dinszteld meg olajon, majd dobd rá a krumplit.
Verd fel a tojásokat, sózd, borsozd, és öntsd a krumplira. Ha úgy érzed, a lepény alja már átsült, és a teteje is kezd szilárdulni,tégy egy fedőt a serpenyő tetejére, fordítsd fel a serpenyőt, hogy a lepény a fedőre essen, majd vedd le a fedőt, és óvatosan csúsztasd vissza a lepényt a sütőedénybe. Süsd át ezt a felét is. Szeletelve tálald.
Variációk: szórhatsz bele gombát, apróra vágott zöldségeket, reszelhetsz bele sajtot stb.
Mexikói babos egytál
Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg vörös bab, 3 fej vöröshagyma, 2 ek. olaj, 40 dkg darált marhahús, 3 dl csirkeleves (kockából), 1 doboz mexikói zöld paradicsom, 1 piros szárított csípős paprika, 1 piros kaliforniai paprika, 2 gerezd fokhagyma, 1-1 mk. oregano, kurkuma, chilipor, só
Elkészítése:
A babot megmossuk, és éjszakára 1 liter vízbe beáztatjuk. Másnap az áztatóvizével együtt feltesszük főni, hogy majdnem teljesen megpuhuljon.
A hagymát megtisztítjuk, kockákra vágjuk, és előhevített olajon megpirítjuk. Beleforgatjuk a darált húst is, és együtt lepirítjuk.
A szárított fűszerpaprikát csíkokra vágjuk és a csirkelevesbe áztatjuk.
A konzervparadicsomot kinyitjuk, a levét lecsepegtetjük, és a darabokra vágott paradicsomot hozzáadjuk a húshoz.
A paprikát megmossuk, félbevágjuk, a magházát eltávolítjuk, a húsát hosszú csíkokra vágjuk, és a megtisztított, felaprított fokhagymával együtt a húshoz keverjük. Beletesszük az oreganót, a kurkumát, a chilit, megsózzuk, és felöntjük 3 deci leveskockából készült csirkelevessel. A darált húst körülbelül egy órán keresztül gyenge tűzön pároljuk, amíg be nem sűrűsödik. Ezután hozzáadjuk a lecsöpögtetett babot, és még fél órán keresztül főzzük.
,
Füstöltsajt-leves
Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg füstölt sajt, 1 fej finomra vágott vöröshagyma, 2 ek. bazsalikom, 1 l tej, 4 ek. étkezési keményítő, rozskenyér, 2 ek. olívaolaj
Elkészítése:
Az olívaolajban megpirítjuk a finomra vágott hagymát és bazsalikomot, felengedjük tejjel, hozzáadjuk a reszelt füstölt sajtot, majd megkóstoljuk, és ha szükséges, utóízesítjük sóval és bazsalikommal.
Keményítős habarással sűrítjük, tálalásnál pirított kenyérkockát adunk a leveshez.
Provence-i sajtos szendvics
Hozzávalók 4 személyre: 1/2 kg-os bagett, 12,5 dkg majonéz, 1 ek. paradicsompüré, 1 tk. csípős mustár, 5 dkg reszelt ementáli, 2 fokhagymagerezd, 1 csipet cayenne bors
Elkészítése:
A majonézt, a paradicsompürét, a mustárt és a sajtot keverőtálba tesszük. A fokhagymát meghámozzuk, fokhagymaprésen átnyomva a tálban levő hozzávalókhoz adjuk, és jól elkeverjük. A jól kikevert krémet cayenne borssal fűszerezzük.
A kenyeret éles kenyérvágó késsel felszeleteljük, és a krémmel megkenjük. A szeleteket a grillrácsra fektetjük, egy sütőlemez felett a sütő középső rácsára vagy a grillsütőbe toljuk. Addig sütjük, amíg a felülete fényes és aranysárga színű lesz.
,
Gesztenyés kardinális
Hozzávalók a tésztához: 12 tojásfehérje, 30 dkg cukor, 4 tojássárgája, 6 dkg liszt; a krémhez: 10 dkg gesztenyemassza, 10 dkg porcukor, 5 dl tejszínhab, 1,5 dkg zselatin, 1 dl víz
Elkészítése:
A tojásfehérjét felverjük a cukorral, a háromnegyed részéből nyomózsákkal sütőpapírra három csíkot nyomunk, egy-egy csíknyi helyet kihagyva. A maradék fehérjéhez hozzákeverjük a tojássárgákat és a lisztet, majd ezt a masszát a fehérjék közé nyomjuk. Kettő ilyen "csíkos" lapot készítünk. Tetejüket megszórjuk porcukorral, és 170 °C-on 15 percig sütjük, majd 25 percig úgy, hogy résnyire kinyitjuk a sütőajtót.
A krémhez a gesztenyét elkeverjük a porcukorral, hozzákeverjük a tejszínhabot, majd az áztatott, melegített zselatint is. A kihűlt tésztát megfordítjuk, erre nyomjuk rá nyomózsákkal a krémet, és a tetejére tesszük a másik tésztalapot. Felszeleteljük, és minden kocka tetejét tejszínhabrózsával és egy csokoládés gesztenyével díszítjük.
(A recept kitűnő az összegyűjtött tojásfehérjék felhasználásához. A tojásfehérjéket egy tiszta joghurtospohárba gyűjtsük össze - mélyhűtőben sokáig eláll.)
|