Szamósza
Hozzávalók a tésztához: 1/2 kg liszt, 4 ek. vaj, joghurt, só; a töltelékhez: 1 kisebb fej karfiol, 20 dkg zöldborsó, 3–4 burgonya, 2 ek. vaj, 1/2 kk. tört koriander, 1 kk. római kömény, 1 kk. ánizs, só
Elkészítése:
Először a tölteléket készítjük el: Tisztítsuk meg és vágjuk fel kis kockákra a zöldségeket. Tegyük a vajat a lábosba, adjuk hozzá a zöldségeket, és fedő alatt pároljuk. Eközben egy serpenyőben pirítsuk meg szárazon a fűszereket, majd törjük porrá. Keverjük a fűszereket a zöldséghez, és pároljuk a zöldséget puhára. Sózzuk meg. A megfőtt zöldséget törjük péppé.
A szamósza elkészítése:
A liszttel, vajjal és joghurttal készítsünk kemény tésztát. Alaposan dolgozzuk össze. Fedjük le egy nedves ruhával, és hagyjuk állni egy fél órát. Csípjünk ki egy kis darabot a tésztából, és gyúrjunk 3 cm átmérőjű golyót. Nyújtsuk ki kb. 12 cm-es körré. Helyezzünk egy kanál hideg tölteléket a tésztára, és hajtsuk félbe úgy, hogy félholdat kapjunk. Vizezzük meg a szélét, és kis csavarásokkal zárjuk le az összeérő részt. Vigyázzunk, hogy jól zárjon, mert különben a sütés alatt kibuggyanhat a töltelék. Ilyen módon folytassuk, míg el nem fogy a töltelék. Közepesen forró vajban süssük ki mindegyiket félig, majd tegyük félre.
Közvetlenül a tálalás előtt forró vajban fejezzük be a sütést. Akkor jó, ha ropogós és pirosas barna a tészta.
Fűszeres puncs
Hozzávalók 4–6 pohárhoz: 40 gramm almachips, 100 ml Alnatura bio almalé, 600 ml Alnatura bio filteres fekete teából készült főzet, 350 ml Alnatura bio narancslé, 1 teáskanál forralt bor fűszerkeverék, 50 gramm Alnatura bio virágméz, 50 gramm hámozott, egész vagy szeletelt mandula
Elkészítése:
A szárított almakarikákat kis kockákra vágjuk és almalébe beáztatjuk. Közben elkészíthetjük a 600 ml fekete teát, a csomagoláson látható utasítások alapján. Adjuk hozzá a forralt bor fűszerkeverékkel elkevert narancslevet és a virágmézet, majd hevítsük fel. Az így elkészült puncsot 15 percig hagyjuk állni, végül gondosan szűrjük át. Tegyük bele az almadarabkákat, az almalevet és a mandulát.
Még további fűszerekkel is díszíthetjük, pl. csillagánizs, szegfűszeg, fahéjrúd, és fokozhatjuk az ízhatást egy evőkanál Amaretto likőrrel. Kínáljuk vastag falú puncsos poharakban.
Rakott áfonyás desszert
Hozzávalók 4 személyre: 150 g Alnatura bio tönkölybúza kétszersült, 300 g friss vagy mélyhűtött fekete áfonya, 100 g Alnatura bio agavé szirup, 50 ml Alnatura bio tartós alpesi tej 1,5%, 2 csomag Alnatura bio bourbon vaníliás cukor, 100 g tejszín, 200 g tejföl, fél teáskanál fahéj, 3 db tojás
Elkészítése:
A kétszersült felét kisebb darabokra törjük össze, és egy közepes, kivajazott jénai tálba helyezzük. Erre szórjunk rá 250 g áfonyát.
Válasszuk szét a tojásokat, a fehérjét verjük keményre, a sárgáját pedig a tejszínhabbal, a tejjel, a vaníliacukorral és 80 g agavé sziruppal keverjük össze. A fehérjehabot óvatosan forgassuk bele a tojássárgás masszába. A massza felét öntsük a kétszersültre, majd a fennmaradt kétszersültet helyezzük rá, és borítsuk be a maradék tejszínes keverékkel. A tálat tegyük az előmelegített sütőbe és 160 fokon, alsó rácson, kb. 15–20 percig süssük.
A tejfölt a fahéjjal, és 20 g agavé sziruppal keverjük össze és kenjük a megsült desszertre. Áfonyával díszítsük, és további 5 percre tegyük vissza a sütőbe. Melegen tálaljuk.
Vidám ébredés szójaital
Hozzávalók 2 személyre: 80 gramm friss vagy fagyasztott gyümölcs (eper, málna, erdei gyümölcs), 1 db grapefruit, 1 db narancs, 0,4 liter Alnatura szója-rizsital, 2 teáskanál Alnatura zabkorpa vagy apró szemű zabpehely, 1 evőkanál Alnatura citromlé, 2 teáskanál Alnatura bio virágméz
Elkészítése:
A fagyott gyümölcsöket először kiolvasztjuk és kis darabokra felszeleteljük. A szója-rizsitallal együtt egy erre alkalmas edényben összemixeljük. Ezután hozzáadjuk a zabkorpát (v. zabpelyhet), a citromlevet és a bio virágmézet. Még egyszer jól összekeverjük az egészet.
A kapott italt üvegpoharakba töltjük és tálaljuk.
Zöldborsófőzelék Update bélszínrolóval
Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg zöldborsó, 2 dl tejszín, Update1 só, bors, 1 kávéskanál Update1 Zero, 4 dkg Update1 Low Carb Master Mix, 1 csokor petrezselyem apróra vágva, 60 dkg bélszín vagy sovány marhahús (darált), 2 db tojás, 10 dkg Update1 mester morzsa
Elkészítése:
A zöldborsót enyhén sós, édesítőszeres vízben megfőzzük. A borsó 1/3-át kiszedjük, turmixgépben pépesítjük. Visszaöntjük a főzelékbe, ezzel is sűrítve azt. A lisztet simára keverjük a tejszínnel, ezzel habarjuk a főzeléket. Újra felforraljuk, ízlés szerint adunk hozzá sót, borsot, édesítőszert és a petrezselymet.
A bélszínrolóhoz szükségünk lesz egy gyors darabolóra (cutter), amivel a marhahúst pépesítenünk kell. Ha ez megtörtént, ízesítsük sóval és borssal, az állagát fixáljuk egy kis zsemlemorzsával, majd formáljunk belőle 1,5 cm átmérőjű rudakat (egy kis időre tegyük mélyhűtőbe), panírozzuk és forró olajban ropogósra sütjük.
Abbey cocktail
Hozzávalók: 4 cl dry gin, 2 cl narancslé, 2 öntet angostura, 1 öntet édes vermut, koktélcseresznye
Elkészítése:
Shakerben összerázzuk, és kész.
Zöldbableves (2)
Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg borjú- vagy sertéscsont, 1/2 cs. petrezselyemzöldje, 40 dkg friss vagy 50 dkg konzerv zöldbab, 4 dkg zsír, 12 dkg liszt, 2 dkg só, 1 g pirospaprika, 2 dkg hagyma, 1/2 tojás, 1,5 dl tejföl, 3 cl ecet, 1 gerezd fokhagyma
Elkészítése:
A csontokat és a zöldséget 1,5 liter sós vízben 2 óra hosszat főzzük. A levest leszűrjük, a megtisztított és megmosott zöldbabot összevágjuk és a levesben puhára főzzük.
Zsírból, 6 dkg lisztből, finomra vágott vöröshagymával, zöldpetrezselyemmel, fokhagymával, paprikával rántást készítünk, kevés hideg vízzel felöntjük, a levesbe keverjük és 5 percig forraljuk. Ecettel savanyítjuk.
6 dkg lisztből, 1/2 tojásból kevés vízzel csipetkét készítünk és a levesbe főzzük. Tálalás előtt belekeverjük a tejfölt.
Vegyes savanyúság
Hozzávalók: 50-50 dkg uborka, vöröshagyma, zöldpaprika, fehér és vörös káposzta, apró zöld paradicsom, só, 1 l enyhe ecet, 1/2 l fehérbor, 20 dkg cukor, 1 ek. szemes fekete bors, mogyorónyi borkő
Elkészítése:
Az összes zöldséget megtisztítjuk, vékonyan felszeleteljük, a káposztát legyaluljuk, és 24 órára besózzuk. Másnap a levéből kinyomkodjuk.
Egy liter enyhe ecetet fél liter fehérborral, 20 deka cukorral, evőkanálnyi szemes fekete borssal, mogyoró nagyságú borkővel felfőzünk, és a tálban lévő zöldségfélékre forrázzuk. Ismét egy napig állni hagyjuk, majd üvegekbe rakjuk, a levét ráöntjük, és lekötjük.
Túrós-mazsolás szelet
Hozzávalók a tésztához: 15 dkg margarin, 4 db tojás, 3 dkg élesztő, 2,5 dl tej, 50 dkg liszt; margarin a sütőforma kikenéséhez; a töltelékhez: 50 dkg túró, 15 dkg porcukor, 1 cs. vaníliás cukor, 1 db citrom reszelt héja, 10 dkg mazsola, 1 dl rum
Elkészítése:
Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk. A tojások sárgáját a margarinnal habosra keverjük, hozzáadjuk a lisztet, a felfuttatott élesztőt és az egészet alaposan összedolgozzuk. A tésztát két részre osztjuk, az egyik felét kinyújtjuk és kibélelünk vele egy margarinnal kikent, kilisztezett, kerek sütőformát.
A mazsolát langyos vízzel megmossuk, lecsepegtetjük, majd rumba áztatjuk. A túrót áttörjük, a vaníliás cukorral és a porcukorral simára keverjük, hozzáadjuk a mazsolát és a citromhéjat. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, óvatosan a túrókrémhez keverjük, majd az egész masszát a kibélelt formába öntjük.
A tészta másik felét is kinyújtjuk, a forma tetejére terítjük, a széleket jól lenyomkodjuk. Ezután a tésztát egy órán keresztül pihentetjük, majd előmelegített sütőben, 160 fokon kb. 40 percig sütjük. Ha elkészült, még melegen kiborítjuk a formából, porcukorral megszórjuk és szeletekre vágva kínáljuk.
Húsos rántott palacsinta
Hozzávalók 10 db palacsintához: 2 db tojás, 18 dkg liszt, 2,5 dl tej vagy szódavíz, 1 dl étolaj, só; a töltelékhez: 30 dkg maradék sertéspörkölt, bármilyen maradék sült vagy párolt hús, 1 dl tejföl, fűszerek ízlés szerint; a bundázáshoz: 5 dkg liszt, 2 db tojás, 20 dkg zsemlemorzsa, 3 dl étolaj
Elkészítése:
A lisztet a tojással, kevés sóval és a tejjel közepes sűrűségűre és simára keverjük. Palacsintasütőben vagy teflonserpenyőben kevés forró olajban, közepes merőkanálnyi masszát szétfolyatunk és mindkét oldalát világosra sütjük.
A maradék húsfélét nagyon apróra összevágjuk vagy ledaráljuk, és a tejföllel meg a fűszerekkel összekeverjük.
A palacsintákat megtöltjük úgy, hogy középre kis halmokat rakunk, eligazítjuk és téglalap alakúra hajtogatjuk. Először lisztbe, majd felvert tojásba, végül zsemlemorzsába megforgatva bundázzuk. Bő, forró olajban mindkét oldalát pirosra sütjük. Idénysalátát kínálunk mellé.
|