Zöldborsóleves (2)
Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg borjú- vagy sertéscsont, 10 dkg sárgarépa, 5 dkg petrezselyemgyökér, 1 kg friss vagy 1/2 kg konzerv zöldborsó, 4 dkg zsír, 12 dkg liszt, 2 dkg só, 2 dkg cukor, 1/2 cs. petrezselyemzöld, 1/2 tojás
Elkészítése:
A csontokat és a zöldséget 1,5 liter sós vízben 2 óra hosszat főzzük.
A borsót megtisztítjuk, megmossuk, a leszűrt levesben megfőzzük és cukorral ízesítjük.
Zsírból és 6 dkg lisztből világos rántást készítünk, apróra vágott zöldpetrezselymet teszünk bele, kevés hideg vízzel feleresztjük, a levesbe keverjük és 10 percig forraljuk.
6 dkg lisztből, 1/2 tojásból kevés vízzel csipetkét készítünk és a levesbe főzzük.
Karalábés saláta lágy tojással
Hozzávalók: 4 tojás, 3 fej zsenge karalábé, 2 nagyobb retek, 4-5 szál medvehagyma, 1 cs. salátakeverék (Eisberg), 1 citrom, 4 ek. olívaolaj, fekete bors, só, 4 szelet kalács, vaj
Elkészítése:
A karalábékat meghámozzuk, és hosszú, vékony metéltre vágjuk. Összekeverjük a szintén metéltre vágott medvehagymával és retekkel. Enyhén megsózzuk, ráfacsarjuk fél citrom levét, és pár percig állni hagyjuk.
A tojást forrásban lévő sós vízbe tesszük és 5 percig főzzük. A kalácsokat megvajazzuk, és serpenyőben megpirítjuk. A karalábés keveréket enyhén kinyomkodjuk, és összekeverjük kevés olívaolajjal.
Tálaljuk: a kalácsot a tányérra tesszük, erre a saláta keveréket, majd a karalábét. A tojást óvatosan félbevágjuk, hogy a sárgája ne folyjon el, és a salátatorony tetejére illesztjük. Meglocsoljuk kevés olívaolajjal, megszórjuk frissen őrölt fekete borssal és azonnal tálaljuk.
Somlói galuska
Hozzávalók: 30 dkg világos piskótatészta, 30 dkg sötét (kakaós, esetleg diós) piskótatészta; töltelék: 1 l tej, 15 dkg liszt, 15 dkg cukor, 2 dkg zselatin, 8 db tojássárgája, 8 db tojásfehérje, 20 dkg kristálycukor
Elkészítése:
A tejből, lisztből, tojássárgájából, cukorból és a zselatinból sárga krémet főzünk. A fehérjéből cukorral kemény habot verünk és a sárga krém alá keverjük. (A krémet rumba áztatott mazsolával, aprított aszalt gyümölcsökkel és pirított dióval gazdagíthatjuk.)
Cukoroldat: 50 dkg cukor, 7 dl víz, 2 dl rum, 2 citrom reszelt héja
A cukrot felfőzzük a vízzel és a citromhéjjal, hűlni hagyjuk, majd rummal ízesítjük.
Csokiöntet: 20 dkg keserű csokoládé, 2,5 dl víz, 1/2 dl rum, kakaópor, tejszínhab és csokiöntet az összeállításhoz, tálaláshoz
A csokit a vízzel felfőzzük, hűlni hagyjuk, majd rummal ízesítjük.
Mély tálba tesszük a világos piskóta felét, bőven meglocsoljuk a cukoroldattal és rákenjük a krém harmadát. Most jön a csokis piskóta, ismét öntözés, ismét krém, majd a világos piskóta, öntözés és krém. Megszórjuk kakaóporral, majd hűtőben tároljuk.
Tálalás előtt egy jó kanálnyi halmot teszünk a tányérra, tejszínhabbal és csokiöntettel tálaljuk.
Brassói aprópecsenye
Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg sertéskaraj vagy -comb, 1 dl olaj, 2 fej közepes vöröshagyma, 1 fej fokhagyma, ízlés szerint őrölt bors, ízlés szerint só, 1/2 dl fehérbor, burgonya
Elkészítése:
A húst kb. 1 cm-es kockákra vágjuk. A finomra aprított vöröshagymát olajon üvegesre pirítjuk, hozzátesszük a húst, és a zúzott fokhagyma felét. Amikor a hús már a pirítástól megfehéredett, alá öntünk egy kis vizet (maximum fél dl-t), sózzuk, borsozzuk, fedő alatt puhára pároljuk. Ha a víz elpárolgott, fél dl bort öntünk alá. Hozzáadjuk a zúzott fokhagyma másik felét. A húst készre sütjük.
Köret: Apró kockákra vágott, olajban sült burgonya. A kész húst és a sült burgonyát összekeverjük, és 2 percig együtt pirítjuk.
,
Lucskos káposzta
Hozzávalók 4 személyre: 80 dkg sertéslapocka, 1 kg fejeskáposzta, 2 db vöröshagyma, 5 dkg liszt, 3 dl tejföl, 15 dkg császárszalonna, 2 gerezd fokhagyma, 1 cs. kapor, ízlés szerint tárkony, kevés ecet, 1 dl olaj, 1 mk. só
Elkészítése:
A húst sós vízben félpuhára főzzük. A káposztát 10-12 cikkre vágjuk és a húshoz adjuk. Tárkonnyal, kaporral és fokhagymával fűszerezzük. Annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje, ecettel ízesítjük, és puhára pároljuk.
A káposztát a liszttel elkevert tejföllel behabarjuk, felforraljuk. Tálra szedjük a káposztát, tetejére rendezzük a felszeletelt húst és a ropogósra sült szalonnát.
Franciasaláta
Hozzávalók 4 személyre: 2 db sárgarépa, 1 db fehérrépa, 1/2 kg zöldborsó, 1 db vöröshagyma, 1 db alma, 1 nagy tubus majonéz, 1 pohár tejföl, ízlés szerint só, ízlés szerint bors, kevés porcukor, 2 ek. mustár
Elkészítése:
A répát, zöldséget megtisztítjuk, felszeleteljük, megfőzzük, és hagyjuk kihűlni. A zöldborsót is enyhén sós vízben megfőzzük. Az almát lehámozzuk, és felkockázzuk. A hagymát apróra vágjuk. Az egészet összekeverjük, és tartármártással elkeverjük.
A tartármártás: egy majonézt elkeverünk egy tejföllel, és mustárral, sóval, borssal, citrommal, porcukorral ízesítjük.
,
Csontleves gombával, cérnametélttel
Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg marhacsont, 40 dkg leveszöldség, 10 dkg gomba, 5 dkg kelkáposztalevél, 1 db zöldpaprika, 1 db paradicsom, 1,5 ek. olaj, 1 fej vöröshagyma, ízlés szerint só, 10 dkg cérnametélt
Elkészítése:
A csontot jól megmossuk és 2-3 órán keresztül főzzük.
A sárgarépát, petrezselyemgyökeret hosszába, a karalábét, hagymát, gombát szeletekre vágjuk és a zsírban lepirítjuk. A többi zöldséggel együtt a csontokhoz adjuk és együtt főzzük. Leszűrjük, majd finommetéltet főzünk bele.
Vaníliás, gyömbéres és köményes keksz
Hozzávalók az alaptésztához: 50 dkg liszt, 30 dkg margarin, 20 dkg cukor, 2 tojássárgája; a vaníliáshoz: 1 rúd vanília, 2 zacskó vaníliás cukor, 8 dkg csokoládé; a gyömbéreshez: 1 kk. gyömbérpor, 1 tojássárgája; a köményeshez: 1 kk. őrölt kömény, 2 ek. kristálycukor
Elkészítése:
A cukrot és a tojássárgát mixelővel elkeverjük, hozzáadjuk a margarint, majd végül kézzel összegyúrjuk a liszttel. A tésztát három részre osztjuk.
A vaníliarudat kettévágjuk, kikaparjuk a belsejét és hozzágyúrjuk az egyik tésztaadaghoz. Körülbelül 4 cm átmérőjű hengerré formáljuk és vaníliás cukorban meghempergetjük.
A második adag tésztát gyömbérrel gyúrjuk össze, a harmadikat a köménymaggal. Mindegyiket hűtőszekrénybe tesszük legalább 1 órára.
A vaníliásból körülbelül 3 mm vastag szeleteket vágunk, tepsibe fektetjük és közepes tűzön megsütjük.
A gyömbéres tésztát kinyújtjuk szintén 3 mm vastagra, formákat szúrunk ki belőle, tojássárgával bekenjük és megsütjük.
A köményes süteményt is hasonlóan készítjük el, a kiszúrt formákat megszórjuk egy kevés kristálycukorral.
A csokoládét pár csepp vízzel gőz felett megolvasztjuk, és a vaníliás kekszek felét ebbe mártjuk.
Riói csirke
Hozzávalók: csirke, fokhagyma, vöröshagyma, babérlevél, köménymag, só, ecet, vaj
Elkészítése:
Az összezúzott fokhagymát finomra vágott babérlevéllel, köménymaggal, sóval, reszelt vöröshagymával és kevés ecettel elkeverjük.
A félbevágott csirkéket sózzuk és a fűszerkeverékkel bekenjük. Kb. 2 óráig állni hagyjuk, majd kivajazott tűzálló edényben forró sütőben, saját levével gyakran locsolgatva puhára sütjük.
Rizi-bizi körettel tálaljuk.
,
Fehérspárga morzsával és sonkával
Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg fehérspárga, 5 dkg vaj, 5 dkg zsemlemorzsa, 20 dkg füstölt sonka, 3 szál csombor, 3 szál tárkony, 3 szál kakukkfű, 1 citrom, só, cukor
Elkészítése:
A fehérspárgát vékonyan meghámozzuk, és az alsó végét levágjuk. Ezután a spárgát enyhén sós, cukros, citromos vízben kb. 2 percig főzzük.
A vajon a zsemlemorzsát a finomra vágott fűszernövényekkel együtt megpirítjuk. A sonkát apró kockára vágjuk, és szintén kipirítjuk.
A spárgát lecsepegtetjük, tálra szedjük. A tetejét megszórjuk a vajas morzsával és a sült sonkával.
|