Ízvilág receptgyűjtemény

 
Új receptek
Friss bejegyzések
Friss hozzászólások
 

HETI MENÜK
 
DIÉTÁK
 
DIÉTÁS RECEPTEK
 

 

VALENTIN-NAPI RECEPTEK
 
HÚSVÉTI RECEPTEK
 
KARÁCSONYI, ADVENTI RECEPTEK
 
SZILVESZTERI, ÚJÉVI RECEPTEK
 
KISOKOS
 
FŰSZER- ÉS GYÓGYNÖVÉNYEK
 
GYÜMÖLCSÖK
 
ZÖLDSÉGEK
 

Naptár
2025. Július
HKSCPSV
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
<<   >>
 
 

 

Új receptek
Archívum - 2012.

Cseresznyés pite

Hozzávalók a tésztához: 50 dkg finomliszt, 20 dkg cukor, 2 dl tejföl, 1 egész tojás + 1 tojássárgája, 1 tk. sütőpor, csipetnyi só; a töltelékhez: 1 kg cseresznye, 5 dkg darált dió, 15 dkg cukor, 2 ek. zsemlemorzsa; a tetejére: 1 tojás

Elkészítése:

A lisztbe beleszórjuk a sütőport és az összes hozzávalót gyorsan összegyúrjuk, majd sima tésztává dolgozzuk. Egy nagyobb és egy kisebb cipót formálunk belőle, és két-három órán keresztül hűtőszekrényben pihentetjük.

A nagyobbik cipót kinyújtjuk, és kibéleljük vele a tepsit. Rászórjuk a dióval elkevert zsemlemorzsát, majd ráterítjük a kimagozott cseresznyét. Erre cukrot szórunk és a másik fél kinyújtott tésztával befedjük. Kicsit rányomkodjuk a gyümölcsre, majd egy felvert tojással megkenjük a tetejét. Villával megszurkáljuk és előmelegített, forró sütőbe téve 10 percig közepes lángon sütjük, ezután a lángot mérsékeljük és aranybarnára sütjük. Csak teljes kihűlése után vágjuk kockákra.

A tetejét meghinthetjük porcukorral elkevert darált dióval.


LEPÉNY, PITE, FELFÚJT

Klasszikus túrótorta

Hozzávalók: 90 dkg tehéntúró, 1 cs. vaníliás pudingpor, 3 dl zsíros tejföl, 4 tojás, 15 dkg cukor, 2 cs. vanillincukor, 2 citrom reszelt héja, 1,5 dl étolaj, 1,2 dl tej

Elkészítése:

A tojásokat válaszd szét. A tésztához tálban, robotgéppel keverd össze az áttört tehéntúrót a tejföllel, a tojássárgájával, a tejjel elkevert pudingporral, az étolajjal, a vanillincukorral és a reszelt citromhéjjal.

A tojásfehérjét verd kemény habbá, majd óvatosan forgasd bele a krémbe.  A masszát nyomkodd kivajazott, 26 cm átmérőjű tortaformába. Előmelegített 180 fokos sütőben süsd meg kb. 70 perc alatt. Rácsra téve hűtsd ki, ízlés szerint porcukorral meghintve kínáld.


TORTA, TORTÁCSKA

Sült cseresznye mézzel és fagylalttal

Hozzávalók 4 személyre: 1/4 l vaníliafagylat, 40 dkg cseresznye, 2 ek. méz, 3 tk. őrölt fahéj, 2 dkg vaj, 4 ek. csokireszelék

Elkészítése:

A cseresznyét megmossuk, kimagozzuk és leszárítjuk.

Egy edényben megolvasztjuk a vajat, hozzátesszük a cseresznyét és aranybarnára pároljuk. A cseresznyét levesszük a tűzről, hozzáadjuk a mézet és a fahéjat. A gyümölcsöt elosztjuk 4 tányéron, ráteszünk 1-1 kanál vaníliafagylaltot és megszórjuk csokireszelékkel.


DESSZERT, ÉDESSÉG

Áfonyás karajszelet

Hozzávalók 5 személyre: 10 szelet sertéskaraj, 20 dkg Pannónia sajt, áfonyalekvár, só, olaj, zsemlemorzsa, tojás, liszt

Elkészítése:

A hússzeleteket kiverjük, megsózzuk, majd egyik oldalukat megkenjük áfonyalekvárral. Ezután a lekváros felükkel összeillesztjük őket úgy, hogy közéjük teszünk egy-egy szelet sajtot. Oldalait összetűzzük, majd panírozzuk, és forró olajban megsütjük.

Salátalevéllel bélelt tányéron tálaljuk.


SERTÉSKARAJ/BORDA

Eperparfé édesítőszerrel

Hozzávalók: 30 dkg érett eper, 2 tk. édesítőszer, 3 dl natúr joghurt, 20 dkg mascarpone, néhány csepp mandulaaroma, 2 ek. tejszín, 5 dkg keserű csokoládé forgács

Elkészítése:

A legszebb eperszemeket félretesszük a díszítéshez. A többi epret megtisztítjuk, megmossuk, szeletekre vágjuk, megszórjuk az édesítőszer felével, és tíz percig állni hagyjuk.

Az epret a levével együtt turmixgépbe tesszük, belecsöpögtetjük a mandulaaromát, és pépesre turmixoljuk.

Összekeverjük a joghurtot, a mascarponét, a maradék édesítőszert, és beledolgozzuk az eperpürét. A masszát nejlon fóliával bélelt formába kanalazzuk, ha a forma megtelt, a fóliával betakarjuk, és mélyhűtőben megfagyasztjuk.

Tálalás előtt szeletekre vágjuk, eperszemeket rakunk a tetejére, tejszínt csorgatunk köré, és csokiforgáccsal díszítjük.


FAGYIK, PARFÉK

Áfonyalekvár

Hozzávalók: 1 kg áfonya, 1 citrom leve, 1/2 mk. őrölt koriander, 1 kg befőzőcukor

Elkészítése:

Az áfonyát megtisztítjuk, megmossuk, és kissé összetörjük (villával szétnyomkodjuk). A gyümölcshúst összekeverjük a citromlével, a korianderrel és a cukorral. Lefedjük, és kb. 3-4 órát állni hagyjuk.

A masszát kevergetve felforraljuk, és a forrástól számítva 4 percig rotyogtatjuk. Azonnal üvegekbe töltjük, lezárjuk. Az üvegeket 5 percre fejtetőre állítjuk, majd hűvös helyen tároljuk.


DZSEM, LEKVÁR, CSATNI

Sárgadinnyedzsem citrommal

Hozzávalók: 1 kg sárgadinnye, 40 dkg cukor, kevés víz, citromkarikák, 1 rúd vanília, tartósítószer

Elkészítése:

A sárgadinnyét megmossuk, meghámozzuk, belétől megtisztítjuk, és a húsát kockákra vágjuk.

Kevés vízzel sűrű szirupot készítünk. Ha a cukor teljesen feloldódott, beletesszük a gyümölcsöt, és sűrűre főzzük.

Az üvegek aljára citromkarikát rakunk, és az üveg feléig ráadagoljuk a gyümölcsöt. A vaníliarúdból 1 cm-es darabokat teszünk rá, majd telerakjuk az üveget gyümölccsel. A tetejére szintén 1 citromkarikát teszünk, végül késhegynyi tartósítószert. Az üvegeket lezárjuk, és száraz dunsztba tesszük. Karácsonyra érik össze az íze.


DZSEM, LEKVÁR, CSATNI

Meggydzsem (2)

Hozzávalók 4 db 5/4-es üveghez: 2 kg kimagozott meggy, 18 dkg cukor, 6 dl víz

Elkészítése:

A frissen szedett meggyet szártalanítom, átválogatom, megmosom és kimagozom. A meggy felét húsdarálón ledarálom, és cukor nélkül sűrűre fõzöm.

A cukorból és a vízbõl sűrű szirupot fõzök, ügyelve, hogy a szirup ne karamellizálódjék. A kész sziruphoz hozzáöntöm az elõfõzött meggyvelõt és az egészben hagyott meggyeket. Tovább fõzöm, amíg sűrű nem lesz. A kész dzsemet forrón, elõmelegített, széles szájú üvegekbe töltöm, és azonnal légmentesen lezárom. A lezárt üvegeket tiszta ruhával letakarom, és hagyom kihűlni. A készítményt hűvös, száraz helyen tárolom.


DZSEM, LEKVÁR, CSATNI

Eperlekvár pálinkával

Hozzávalók kb. 5 db 2 dl-es üveghez: 1 kg eper, 60 dkg cukor, 2 ek. gyümölcspálinka

Elkészítése:

Az epret alaposan megmossuk, megtisztítjuk, alaposan lecsepegtetjük.

Az epret lábosba tesszük, rászórjuk a cukrot, és kb. 1 órát állni hagyjuk, hogy levet eresszen. Leöntjük az eperről a levet, az epret kevergetve sűrű péppé főzzük. Vigyázva keverjük, hogy a szemek ne törjenek nagyon össze! Hozzáöntjük a pálinkát. A forró lekvárt az előkészített üvegekbe szedjük, lezárjuk, pár percre fejtetőre állítjuk, majd száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.


DZSEM, LEKVÁR, CSATNI

Chilei töltött palacsinta

Hozzávalók: palacsinta, darált marhahús, tojás, tejföl, vöröshagyma, só, pirospaprika, őrölt bors, vaj

Elkészítése:

Az apróra vágott vöröshagymát darált marhahússal, sóval, pirospaprikával, törött borssal, 1 db tojással eldolgozzuk és megtöltjük a palacsintákat. Táska formára hajtogatjuk és kivajazott tűzálló tálba helyezzük. Áthúzzuk tojássárgájával elkevert tejföllel (vagy tejszínes besamellel). Előmelegített sütőben kb. 25 percig sütjük.


PALACSINTA, DÉL-AMERIKAI

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

RECEPTKERESŐ

 Keresés hozzávalók szerint

 
RECEPTEK
 
HIDEGKONYHA, SZENDVICSEK
 
LEVESEK, LEVESBETÉTEK
 
FŐZELÉKEK
 
HÚS- ÉS HALÉTELEK
 
HÚSOK, HÚSKÉSZÍTMÉNYEK
 
BÁRÁNY / BIRKA
 
CSIRKE, TYÚK
 
HALAK,TENGER GYÜMÖLCSEI
 
KACSA
 
LIBA
 
MARHA, BORJÚ
 
NYÚL
 
PULYKA
 
SERTÉS
 
STRUCC
 
   VAD
 
TÉSZTÁK, RIZSÉTELEK
 
SÜTEMÉNYEK, DESSZERTEK, PÉKÁRUK
 
ZÖLDSÉGES ÉTELEK
 
SALÁTÁK
 
ITALOK
 
BEFŐZÉS, TARTÓSÍTÁS
 
VILÁGKONYHA
 


Homlokzati hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati hõszigetelését!    *****    * Beugrós munkavállalók éjjel-nappal. * Beugrós munkavállalók éjjel-nappal. * Beugrós munkavállalók éjjel-nappal. *    *****    Elindult a Játék határok nélkül rajongói oldal! Ha te is szeretted a '90-es évek népszerû mûsorát, nézz be ide!    *****    Megjelent a Nintendo Switch 2 és a Mario Kart World! Ennek örömére megújítottam a Hungarian Super Mario Fan Club oldalt.    *****    Homlokzati hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168    *****    A PlayStation 3 átmeneti fiaskója után a PlayStation 4 ismét sikersztori volt. Ha kíváncsi vagy a történetére, katt ide!    *****    A Bakuten!! az egyik leginkább alulértékelt sportanime. Egyedi, mégis csodálatos alkotásról van szó. Itt olvashatsz róla    *****    A PlayStation 3-ra jelentõsen felborultak az erõviszonyok a konzolpiacon. Ha érdekel a PS3 története, akkor kattints ide    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran! Mese, mese, meskete - ha nem hiszed, nézz bele!    *****    Az Anya, ha mûvész - Beszélgetés Hernádi Judittal és lányával, Tarján Zsófival - 2025.05.08-án 18:00 -Corinthia Budapest    *****    &#10024; Egy receptes gyûjtemény, ahol a lélek is helyet kapott &#8211; ismerd meg a &#8222;Megóvlak&#8221; címû írást!    *****    Hímes tojás, nyuszipár, téged vár a Mesetár! Kukkants be hozzánk!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168    *****    Nagyon ütõs volt a Nintendo Switch 2 Direct! Elemzést a látottakról pedig itt olvashatsz!    *****    Elkészítem születési horoszkópod és ajándék 3 éves elõrejelzésed. Utána szóban minden kérdésedet megbeszéljük! Kattints    *****    Könyves oldal - egy jó könyv, elrepít bárhová - Könyves oldal    *****    20 éve jelent meg a Nintendo DS! Emlékezzünk meg ról, hisz olyan sok szép perccel ajándékozott meg minket a játékaival!    *****    Ha érdekelnek az animék,mangák,videojátékok, japán és holland nyelv és kultúra, akkor látogass el a személyes oldalamra.    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Könyves oldal - Ágica Könyvtára - ahol megnézheted milyen könyveim vannak, miket olvasok, mik a terveim...