Őszi saláta sült kecskesajttal
Hozzávalók 4 személyre: 2 körte, 1 mogyoró nagyságú gyömbér, 2 szegfűbors, 2 dl körtelé, 4 szelet kecskesajt, 5 dkg durvára vágott dió, 5 dkg vegyes csíra, néhány salátalevél, 1/2 cs. zsázsa, 1/2 cs. vagdalt kakukkfű, 2 ek. repceolaj, 2 ek. méz, só, őrölt bors
Elkészítése:
A körtét cikkekre vágjuk, és a felszeletelt gyömbérrel meg a szegfűborssal a körtelében felforraljuk és kb. 5 percig pároljuk. A körtét ezután kivesszük, lecsepegtetjük.
A salátaleveleket darabokra tépkedjük. A csírákat megmossuk és a vagdalt zsázsával együtt a körtéhez adjuk.
Az olajat elkeverjük a körtelével, sózzuk, borsozzuk és ezzel a dresszinggel keverjük el a salátát.
A sajtokat előmelegített sütőben 180 fokon kb. 5 percig sütjük. Rátesszük a salátára, meglocsoljuk mézzel.
Kakukkfűvel, dióval és borssal megszórva tálaljuk.
,
Burgonyakrémleves (4)
Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg burgonya, 30 dkg borjúcsont, 10 dkg sárgarépa, 5 dkg fehérrépa, 5 dkg zeller, 5 dkg vaj, 5 dkg liszt, 1 db tojássárgája, 1 dl tejszín, 1 db zsemle, 2 dkg só
Elkészítése:
A csontot, a zöldségeket és a zellert 1,5 liter vízben 2 óra hosszat főzzük.
A megtisztított és karikára vágott burgonyát 4 dkg vajban lepároljuk, utána a lisztet hozzákeverjük, rövid ideig pirítjuk, a leszűrt levessel felöntjük, fél óráig forraljuk és szitán áttörjük.
Tálalás előtt a tejszínben a tojássárgáját habverővel elkeverjük, és a nem forró levesbe öntjük.
A kockára vágott zsemlét 1 dkg vajban megpirítjuk és tálaláskor a levesbe tesszük.
Tepsis hurka
Hozzávalók 4 személyre: 1 szál véres hurka, 1 szál májas hurka, 1 kg burgonya, 1 nagy fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 2 csapott ek. liszt, 1 ek. pirospaprika, 10 dkg reszelt füstölt sajt, 2 dl tejföl, só, őrölt bors, 2 ek. olaj
Elkészítése:
A burgonyát meghámozzuk, nagyon vékony karikákra vágjuk, és tepsibe vagy tűzálló tálba terítjük.
A lisztet összekeverjük a sóval, borssal, pirospaprikával, és úgy szórjuk meg vele a burgonyát, hogy mindenütt érje. Rákarikázzuk a megtisztított vöröshagymát, meghintjük a tört fokhagymával, és a tetejére fektetjük a hurkákat. Meghintjük a reszelt sajttal, rálocsoljuk az olajjal elkevert tejfölt, és alufóliával lefedve, forró sütőben közepes lángon megsütjük.
Savanyúsággal tálaljuk.
Tojásos krinolinsaláta
Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg krinolin, 3 dl tejföl, 3 főtt tojás, 1 tojássárgája, 1 alma, só, őrölt bors, petrezselyemzöld, friss tárkonyfű, citromlé
Elkészítése:
A főtt tojások sárgáját áttörjük, a fehérjéket pépesre zúzzuk. Hozzáadjuk 1 nyers tojás sárgáját, a tejfölt, sót, őrölt borsot, finomra vágott petrezselymet és tárkonyfüvet, meg a reszelt almát. Citromlével pikánsra ízesítjük. Elkeverjük a bőrétől megtisztított, karikára vágott krinolinnal.
Tálalás előtt néhány óráig hűtőben pihentetjük.
Spagetti a tenger gyümölcseivel
Hozzávalók 4 személyre: 50 dkg konyhakész tenger gyümölcsei, 50 dkg spagetti, 3 gerezd fokhagyma, 2 ek. petrezselyemzöld, 6 ek. olívaolaj, 1 dl húsleves (kockából), 1 dl száraz fehérbor, só
Elkészítése:
Akkora serpenyőben, amelybe belefér majd a tészta is, forrósítsunk fel két evőkanál olajat, pirítsuk meg benne a megtisztított fokhagymát, majd vegyük ki belőle. Adjuk a fokhagymás olajhoz a petrezselyem felét, öntsük fel a húslevessel és a borral, keverjük bele a tenger gyümölcseit meg a maradék olajat. Főzzük 15 percig, közben gyakran keverjük meg.
A spagettit bő, sós forró vízben főzzük ki, csepegtessük le. Öntsük a tenger gyümölcseihez, lazán keverjük össze, és élénk tűzön néhány másodperc alatt forrósítsuk fel. Szórjuk meg a maradék petrezselyemmel, és azonnal tálaljuk.
Őzgerinces gyümölcskenyér
Hozzávalók: 15 dkg kristálycukor, 15 dkg liszt, 3 tojás, 1/2 cs. sütőpor, 1 cs. vaníliás cukor, reszelt citromhéj, 2 kis kockákra vágott alma, 8-8 dkg apróra vágott dió, mogyoró és mandula; a díszítéshez: porcukor vagy (tortabevonó) csokoládé
Elkészítése:
A tojásokat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet, a vaníliás cukrot és a citromhéjat. Hozzákeverjük a kis kockákra vágott almát és az apróra vágott diót, mogyorót és mandulát. Kivajazott, kilisztezett őzgerincformába öntjük, és tűpróbáig sütjük.
Amikor kihűlt, porcukorral beszórjuk vagy olvasztott csokoládéval bevonjuk.
Szicíliai paraj
Hozzávalók: friss spenót, parmezán sajt, vaj
Elkészítése:
Személyenként 25 dkg tisztított parajt 3 dkg vajon egy nagyobb edényben megpárolunk. Mikor a paraj már felére összeesett, akkor személyenként 3 dkg reszelt parmezán sajttal állandó kevergetés mellett összefőzzük. Ha már teljesen pépessé vált, akkor kevés reszelt sajttal meghintve, forrón, köretként tálaljuk.
Tatárbifsztekes falatkák
Hozzávalók 20 db-hoz: 25 dkg marhahús (bélszín), 5 szelet teljes kiőrlésű toast kenyér, 2 tojássárgája, 1 tk. csípős mustár, 2 ek. citromlé, 1,25 dl olaj, 2 ek. fehérbor, 1/4 tk. só, 1 csipet fehér bors; a díszítéshez: reszelt torma, ringli, paprikával töltött olívabogyó, kaviár, apróra vágott vöröshagyma, metélőhagyma-karikák, szeletelt retek, apróra vágott paprika
Elkészítése:
A sovány marhahúst néhány napig mustárban és olajban érleljük, csak felhasználás előtt daráljuk le.
A tojássárgáját a mustárral és a citromlével összekeverjük, teáskanalanként hozzáadjuk az olajat. Belekeverjük a fehérbort és a fűszereket, 5 percig állni hagyjuk, majd ismét megkeverjük.
A marhahúst ledaráljuk, és az öntettel sima masszává gyúrjuk, ízesítjük. Lazán befedjük, hűtőszekrénybe tesszük. Néhány órán belül használjuk fel!
A kenyeret megpirítjuk, hűlni hagyjuk, megvajazzuk és szeletenként 4 háromszögre vágjuk. Rákenjük a tatárbifszteket és villával lenyomkodjuk. A falatkákat szépen feldíszítjük, és tálalásig hűvös levegőn kicsit állni hagyjuk, így élénkebb lesz a színük.
Burgonyás fasírt maradékból
Hozzávalók: 25 dkg maradék sült hús vagy pörkölt, 25 dkg főtt burgonya, 1 tojás, 1 cs. petrezselyem, só, bors, liszt, tojás, zsemlemorzsa, olaj
Elkészítése:
A húst apróra összevágjuk, és a főtt, áttört burgonyával, egy tojással, és az összevagdalt petrezselyemmel összedolgozzuk. (Ha túl száraz lenne, egy kevés pecsenyelevet is adunk hozzá, ha túl ízetlen, akkor utánasózzuk, borsozzuk.) Lapos fasírtpogácsákat formázunk belőle, lisztbe, tojásba, zsemlemorzsába forgatjuk, és bő olajban erős lángon mindkét felét megsütjük.
Olcsó almás szelet
Hozzávalók: 40 dkg alma (tisztán mérve!), 35 dkg cukor, 25 dkg liszt, 10 dkg mazsola, 10 dkg dió (elhagyhatjuk), 1 tojás, 1 cs. sütőpor, 1 db citrom, só, zsír
Elkészítése:
A héjával együtt lereszelt almát simára keverjük 35 deka cukorral, beledobjuk a mazsolát és 4 óra hosszat állni hagyjuk.
Ezután hozzáadjuk a lisztet, a tojást, a sütőport, a citrom reszelt héját és kicsavart levét, meg egy csipet sót és a durvára vágott diót. Alaposan kikeverjük, és kizsírozott, kilisztezett tepsiben lassú tűzön megsütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni, és hosszúkás szeletekre vágjuk.
Íze a mézeskalácséhoz hasonlít.
|