Ízvilág receptgyűjtemény

 
Új receptek
Friss bejegyzések
Friss hozzászólások
 

HETI MENÜK
 
DIÉTÁK
 
DIÉTÁS RECEPTEK
 

 

VALENTIN-NAPI RECEPTEK
 
HÚSVÉTI RECEPTEK
 
KARÁCSONYI, ADVENTI RECEPTEK
 
SZILVESZTERI, ÚJÉVI RECEPTEK
 
KISOKOS
 
FŰSZER- ÉS GYÓGYNÖVÉNYEK
 
GYÜMÖLCSÖK
 
ZÖLDSÉGEK
 

Naptár
2025. Január
HKSCPSV
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
<<   >>
 
 

 

Új receptek
Archívum - 2012.

Gyros pitában

Hozzávalók 4 személyre: 60 dkg birka- vagy báránycomb, 1 púpozott kk. gyros fűszerkeverék, 3 ek. olaj; a tálaláshoz: 40 dkg lilakáposzta, só, 2 kisebb paradicsom, 1 kisebb vöröshagyma, 1/2 fej saláta, 1 kis pohár natúr joghurt, 1 kk. fokhagymakrém, őrölt bors, 1 csapott ek. csípős Piros Arany vagy Erős Pista, 4 készen kapható pitakenyér

Elkészítése:

Gyrost nem könnyű házilag készíteni - a fő probléma, hogy otthon általában nem tartunk függőleges forgónyársat. Készülék híján azonban grillen is süthetünk finom gyrost!

Ehhez a húst 6-8 szeletre vágjuk, kiklopfoljuk, majd a gyros fűszerkeverékkel és az olajjal bedörzsöljük. Letakarva éjszakára betesszük a hűtőszekrénybe.

Másnap, amikor begyújtottuk a faszenet, bő fél óránk van, amíg elkezdhetjük sütni a húst gyenge parázs fölött. Ez az idő épp megfelelő arra, hogy előkészítsünk minden egyebet a pitához!

A lilakáposztát vékony csíkokra metéljük, kissé besózzuk, majd fél óra elteltével leöblítjük, kinyomkodjuk. A paradicsomokat fél karikákra vágjuk, a vöröshagymát vékonyra szeleteljük, gyűrűire szedjük. A megmosott, lecsepegtetett salátát vékony csíkokra vágjuk.

A natúr joghurtot a fokhagymakrémmel ízesítjük, esetleg kissé megsózzuk, megborsozzuk. A csípős paprikakrémet fél kiskanál vízzel kikeverjük.

Mikor a parázs izzani kezd, a pácolt hússzeleteket a rostélyra tesszük, és oldalanként 3-4 perc alatt megsütjük. Ezután egy vágódeszkára rakjuk és csíkokra vágjuk.

Közben a pitakenyeret a rostélyon felforrósítjuk. Az előkészített zöldségeket és a még forró húscsíkokat a pitába rétegezzük úgy, hogy közben a fokhagymás joghurttal és a csípős paprikakrémmel is meglocsoljuk.


Elkészítési idő: 1 óra + pácolás
1 adag: 630 kcal


GRILL, BOGRÁCS, BÁRÁNYCOMB

Narancsos madártej (2)

Hozzávalók 4 személyre: 4 tojássárgája, 6 dkg cukor, 2 dl narancslé, 1 narancs, 4 cl Cointreau (narancslikőr), 2 tojásfehérje, 5 dkg porcukor, 1 l tej, 1 cs. vaníliás cukor, kevés só

Elkészítése:

A tojássárgáját a cukorral együtt krémesre keverjük, majd apránként hozzáadjuk a narancslevet és a Cointreau-t. Vízgőz fölött sűrű krémet főzünk belőle. Amikor elkészült, négy kis tálkába osztjuk és hűtőbe tesszük.

Fölforraljuk a tejet a vaníliás cukorral, majd levesszük a tűzről.

Csipet sóval fölverjük a tojásfehérjét, miközben apránként a porcukrot is hozzáadjuk. A tejet visszatesszük a tűzre, és ismét felforraljuk.

A habból két evőkanál segítségével felhőket formázunk, ráeresztjük a tej felszínére, ahol néhány perc alatt megfőnek. Ha kész, merőkanállal óvatosan kiemeljük a tejből és a lehűtött narancsos krémre tesszük.

Reszelt narancshéjjal díszítjük.


1 adag: 420 kcal


KRÉM, HAB, PUDING

Banános tekercs

Hozzávalók a tésztához: 6 tojás, 12 dkg porcukor, 1 mk. szódabikarbóna, 4 dkg kakaópor; a krémhez: 1 tojás, 2 ek. liszt, 2 dl tej, 20 dkg margarin, 10 dkg porcukor, 2 dkg kakaópor, 1 cs. vaníliás cukor; 2 banán

Elkészítése:

A tésztához a tojássárgákat a porcukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a kakaót és a szódabikarbónát, végül beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét. Kizsírozott, lisztezett tepsiben megsütjük.

A krémhez a tojást elkeverjük a liszttel, felengedjük a tejjel és sűrűre főzzük, majd kihűtjük.

A margarint a porcukorral habosra keverjük, majd összevegyítjük a kihűlt tejkrémmel. A krém egyik feléhez kakaót keverünk, a másik feléhez vaníliás cukrot.

A megsütött tésztát először a fehér krémmel kenjük meg, majd a kakaóssal. A két banánt a szélére tesszük, és feltekerjük.


TEKERCS, ROLÓ

Andalúz párizsiszeletek

Hozzávalók: párizsi, 6 fej gomba, 10 dkg mandula, 1 fej vöröshagyma, vörösbor, só, őrölt bors, szegfűszeg

Elkészítése:

Egy fél fej finomra vágott vöröshagymát, 10 dkg tisztított és durvára vágott mandulát, 6 fej apróra vágott gombát kevés vajon megpirítunk. Sóval, őrölt borssal ízesítjük. Hozzáadjuk a bőrétől megtisztított, kb. 2 cm vastagra vágott párizsi karikákat. Vörös borral felengedjük, néhány szem szegfűszeget adunk hozzá. Kb. 5 percig együtt forraljuk.

Burgonyapürével és fejes salátával tálaljuk.


GÉPSONKA, PÁRIZSI, KOLBÁSZ, SZALÁMI

Tojásos húscsíkok

Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg sertéscomb, 3 tojás, só, őrölt bors, zsír

Elkészítése:

A sertéscombszeleteket megmossuk, szárazra töröljük, jól kiverjük, majd fél centiméteres csíkokra vágjuk és forró zsírban hirtelen megsütjük.

Közben felverjük a tojásokat, sóval és borssal ízesítjük, s a húsmetéltre öntjük. Addig sütjük, míg a tojások is megsülnek.

Tálalhatjuk burgonyapürével és salátával, párolt rizzsel vagy franciasalátával.


SERTÉSCOMB

Tuttifrutti torta

Hozzávalók 12 szelethez: 45 dkg sárgabarack (befőtt), 1 banán, 2 karika ananász, 2 dl édes fehérbor, 2 ek. méz, 3 tojás, 10 dkg liszt, 5 dkg kókuszreszelék, 10 dkg cukor, 10 dkg vaj, 1 cs. élesztőpor, 1 tk. gyömbérpor, porcukor a szóráshoz

Elkészítése:

A lecsepegtetett barackot és a többi gyümölcsöt vágjuk apróra, locsoljuk meg a borral és a mézzel, hagyjuk állni egy kicsit.

A tojások sárgáját keverjük ki a cukorral, majd adjuk hozzá a puha vajat, a lisztet, a kókuszreszeléket, jól dolgozzuk össze.

Külön tálkában keverjük össze az élesztőport, a vaníliás cukrot és gyömbérport. A tojásfehérjét verjük kemény habbá. Előbb az élesztős keveréket, majd a gyümölcsöket, végül óvatosan a tojáshabot is keverjük a lisztes masszába. A folyékony masszát öntsük kivajazott-lisztezett, 24 cm-es tortaformába. 180 °C-ra előmelegített sütőben süssük 35 percig (tűpróba!).

A kész tortát a formában hagyjuk kihűlni, és porcukorral megszórva tálaljuk.


1 szelet: 202 kcal


TORTA, TORTÁCSKA

Sonkás palacsintafelfújt

Hozzávalók: 20 db sós palacsinta, 30 dkg főtt füstölt hús, 2 dl tejföl, 3 dl tej, 3 ek. liszt, 3 tojás

Elkészítése:

Először 20 sós palacsintát sütünk, és néggyel kibélelünk egy mély, kerek tűzálló tálat, de egyet félreteszünk.

30 deka főtt, füstölt húst megdarálunk, két deci tejföllel kikeverjük, és a többi palacsintát egyenként megkenve vele, összegöngyölve, ujjnyi darabokra vágjuk.

Három deci hideg tejet három evőkanál liszttel kikeverünk, kevergetve sűrű besamelmártássá főzzük, majd langyosra hűtve, három tojássárgájával és habbá vert fehérjével összekeverjük. A palacsintaszeleteket beleforgatjuk, és a palacsintával bélelt tálba töltjük.

A félretett palacsintát a tetejére fektetjük, és a tálat alufóliával letakarva, a sütőbe, gőzfürdőbe állítjuk. Öt percig erős, majd kb. 45 percig takaréklánggal sütjük. A kész palacsintafelfújtat tálra boríthatjuk, de a tűzálló tálban is az asztalra adhatjuk.


A palacsintafelfújt édes változata, amikor a palacsintákat lekvárral vagy túrókrémmel, illetve diótöltelékkel kenjük meg, ilyenkor a felfújtmasszába egy csomag vaníliás cukrot és 8-10 deka porcukrot keverünk, de pontosan úgy készítjük el, mint a sós változatát.


PALACSINTA

Haiti rizses hús

Hozzávalók: sertéshús, rizs, fehérbor, füstölt szalonna, gomba, fokhagyma, vöröshagyma, olaj, só, őrölt bors, curry, zöldpaprika

Elkészítése:

A kockára vágott sertéshúst, hagymát, szalonnát és a zúzott fokhagymát 1 evőkanál olajban, 1 dl fehérbort aláöntve puhára pároljuk. Amikor már majdnem puha, akkor hozzáadjuk a kockákra vágott gombát. Sóval, törött borssal, curryvel ízesítjük. Hozzáadjuk a rizst is, és fehérbort hozzáöntve együtt megfőzzük.

Vajban pirított zöldpaprika kockákkal meghintve tálaljuk.


SERTÉSHÚS, RIZS

Lencse kolbásszal

Hozzávalók 6 személyre: 50 dkg lencse, 50 dkg főzőkolbász, 2,5 liter víz, 1 cs. leveszöldség, 1 fej vöröshagyma, 3 kk. húslevespor, só, bors, borecet, füstölt szalonna

Elkészítése:

A lencsét előző nap este hideg vízbe beáztatjuk és egész éjszaka állni hagyjuk. Másnap felhasználjuk a levét, abban főzzük meg a lencsét. Forráskor a habját leszedjük.

A leveszöldséget és hagymát megtisztítjuk, feldaraboljuk és a lencséhez adjuk. Fűszerezzük, lefedjük és kis lángon egy óra hosszat főzzük.

Kevés füstölt szalonnát teszünk bele. A kolbászt is belefőzzük kb. 45 percnyi főzésidő után. Lefedve tovább főzzük, amikor megpuhult, ízlés szerint borecettel ízesítjük.


EGYTÁLÉTELEK

Csülkös babgulyás

Hozzávalók 4 személyre: 1 hátsó füstölt csülök (1,5-2 kg), 70 dkg tarkabab, 50 dkg vöröshagyma, 50 dkg burgonya, 40 dkg vegyes zöldség, 20 dkg zsiradék, 3 gerezd fokhagyma, 4 pirospaprika, cseresznyepaprika, piros arany, liszt a rántáshoz; liszt, tojás, só a csipetkéhez

Elkészítése:

A csülköt megtisztítjuk, megmossuk, diónyi darabokra összevágjuk. 5 percre feltesszük főni, hogy a füstös íze elmenjen, és ne legyen túl sós. Ezt a vizet ne használjuk fel a főzéshez.

A csülköt nagyobb edénybe tesszük, hozzárakjuk az előző este beáztatott tarkababot, a megtisztított, megmosott és csíkokra vágott zöldségeket, a fokhagymát, a vöröshagymát, és a kockára vágott burgonyát. Tehetünk bele kevés piros aranyat, és ízlés szerint cseresznyepaprikát. Felöntjük vízzel, és addig főzzük, amíg a csülök és a bab puha nem lesz.

A felhevített zsíron bő paprikás-fokhagymás rántást készítünk, és besűrítjük vele a levest.

A tojásból, lisztből csipet sóval kemény csipetketésztát gyúrunk. (Vizet nem teszünk bele.) A tésztából morzsányi darabokat csipegetünk, és a babgulyásba főzzük. Amint a csipetkék feljönnek a felszínre, elkészült a sűrű leves, és máris lehet tálalni a laktató egytálételt.


EGYTÁLÉTELEK

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

RECEPTKERESŐ

 Keresés hozzávalók szerint

 
RECEPTEK
 
HIDEGKONYHA, SZENDVICSEK
 
LEVESEK, LEVESBETÉTEK
 
FŐZELÉKEK
 
HÚS- ÉS HALÉTELEK
 
HÚSOK, HÚSKÉSZÍTMÉNYEK
 
BÁRÁNY / BIRKA
 
CSIRKE, TYÚK
 
HALAK,TENGER GYÜMÖLCSEI
 
KACSA
 
LIBA
 
MARHA, BORJÚ
 
NYÚL
 
PULYKA
 
SERTÉS
 
STRUCC
 
   VAD
 
TÉSZTÁK, RIZSÉTELEK
 
SÜTEMÉNYEK, DESSZERTEK, PÉKÁRUK
 
ZÖLDSÉGES ÉTELEK
 
SALÁTÁK
 
ITALOK
 
BEFŐZÉS, TARTÓSÍTÁS
 
VILÁGKONYHA
 


Könyves oldal - Ágica Könyvtára - ahol megnézheted milyen könyveim vannak, miket olvasok, mik a terveim...    *****    Megtörtént Bûnügyekkel foglalkozó oldal - magyar és külföldi esetek.    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG    *****    Mindig tudnod kell, melyik kiköt&#245; felé tartasz. - ROSE HARBOR, a mi városunk - FRPG    *****    Akad mindannyijukban valami közös, valami ide vezette õket, a delaware-i aprócska kikötõvárosba... - FRPG    *****    boroszkány, vérfarkas, alakváltó, démon és angyal... szavak, amik mind jelentenek valamit - csatlakozz közénk - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    why do all monsters come out at night - FRPG - Csatlakozz közénk! - Írj, és éld át a kalandokat!    *****    CRIMECASESNIGHT - Igazi Bûntényekkel foglalkozó oldal    *****    Figyelem, figyelem! A második vágányra karácsonyi mese érkezett! Mesés karácsonyt kíván mindenkinek: a Mesetáros    *****    10 éves a Haikyuu!! Ennek alkalmából részletes elemzést olvashatsz az anime elsõ évadáról az Anime Odyssey blogban!    *****    Ismerd meg az F-Zero sorozatot, a Nintendo legdinamikusabb versenyjáték-szériáját! Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Advent a Mesetárban! Téli és karácsonyi mesék és színezõk várnak! Nézzetek be hozzánk!    *****    Nagyon pontos és részletes születési horoszkóp, valamint 3 év ajándék elõrejelzés, diplomás asztrológustól. Kattints!!!!    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek érdemes belenézni.Keress meg és én segítek értelmezni a csillagok állását!    *****    HAMAROSAN ÚJRA ITT A KARÁCSONY! HA SZERETNÉL KARÁCSONYI HANGULATBA KEVEREDNI, AKKOR KATT IDE: KARACSONY.GPORTAL.HU    *****    Nyakunkon a Karácsony, ajándékozz születési horoszkópot barátaidnak, ismerõseidnek.Nagyon szép ajándék! Várlak, kattints    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!